Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Häst som är svullen i ett bakben

Hej,

Jag har en 16-årig dressyrhäst som tävlar på MSV A-nivå, ett svenskt halvblod som sedan jag köpte honom som 9-åring alltid varit svullen i bakbenen på morgonen innan han rört på sig.

Saken är den att nu har han under en period varit svullen i höger bak även efter det att han varit ute i hagen under dagen. Svullnaden går alltid ned efter ridning och han är inte besvärad av den utan tvärtom väldigt pigg och fräsch. Kanske att det kan vara någon muggkänning då han är minimalt skorvig på benet. Men jag vet inte.

Så jag undrar vad det annars kan bero på? Han har aldrig tidigare varit svullen efter utevistelse. Jag har även nyligen bytt sadel och kommer i den åt honom och får honom att arbeta mer över ryggen än tidigare. Vet inte om det kan ha något samband, men det är det enda jag har ändrat i hans arbete.

Tacksam för synpunkter.

Mvh Agnes Benktander

Veterinären svarar

Hej, precis som du tycker jag inte det är så bekymmersamt att han är lite svälld i bakbenen inanna han rör sig. Att han nu har en svullnad so inte ger med sig under hagvistelsen kan självklart vara ett litet varningstecken, men eftersom du säger att dengår ner efter ridning och att han känns fin i ridningen gör att jag inte är så bekymrad för det. Svullnader som blir bättre av motion är sällan ett problem. Det kan säkert bero på skorven han har, det kan ha blivit en liten lymfangitreaktion. Om du inte redan behandlar skorven med något kan du prova behandla med Klorhexidin schampo/hibiscrub som du masserar in och låter verka i 10-15 minuter, sedan ksöljer du och masserar in Salicylsyre vaselin, tänk på att salicylsyrevaselinet har 14 dagars startkarens!
Mvh Tove

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons