Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Häst med hovböld

Hej!
Jag har en häst med en hovböld i trakten. Den är öppnad och hästen har gått med gips i 5 veckor. Vi har varit inne på klinik och gipsat om ca 1 ggn i veckan.
Men hålet vill inte läka. Eller jo, det har läkt över men har varit för mjukt och svampigt i hovvävnaden för att slå på en sko. Igår luktade det så hemskt illa från gipspaketet så jag tog av det och lät hoven luftas över natten. Imorse var det torrt och fint och det hade även blivit hårdare över “hålet”. Min fråga: Är det i alla lägen bra att behålla gipset på så länge? Jag förstår att det var det under de första veckorna för att förhindra att läderhuden ska falla fram. men hoven får ju inte chans att andas eller torka upp? det var riktigt äckligt innanför gipset vill jag lova. Och när det fått luft var själva hålet inte längre rött och mjukt som när jag tog av det igår kväll. På torsdag ska vi på återbesök och jag hoppas på en sko då. Vad jag förstod det som på min veterinär så var ju infektionsrisken borta för några veckor sedan, men gipset var tvunget att vara på just för risken för läderhudsframfallet. Hur vanligt är det att de får läderhudsframfall? Och hur lång är den kritiska perioden för detta?

Tack för hjälpen!

Veterinären svarar

Hej,

Vi har som rutin att låta gipset sitta kvar tills man kan slå på skon, just på grund av infektionsrisken, risken för läderhudsframfall och att det är smärtsamt för hästen att stå på en “mjuk” sula. Just på din häst är det möjligt att det har blivit fuktigt under gipset och därför har hoven varit mjuk och detta blev bättre då gipset inte satt i hoven.

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons