Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Häst i panik

Hej! För några dagar sedan hände en obehaglig händelse när jag skulle hämta in min häst från hagen. När jag kom ner stod han väldigt lugnt och gnäggade som vanligt när jag kom närmre. När jag sedan skulle leda hem honom, hann vi precis ut från hagen och sedan fick han panik och började spring runt mig i cirklar och jag fick ingen kontakt med honom tillsist drog han hem mot stallet i skengalopp. Vi har en bit från hagen till stallet och innan jag var framme vid stallet hade han varit en vända i stallet och började springa mot hagen igen som om han inte visste vart han skulle och även om människor runt stallet försökt få honom att lugna ner sig sprang han nästan över dem och fick man tag i honom drog han sig loss igen, som att han var panikslagen. När han sedan sprang in i stallet igen och man fick tag i honom lyckades vi styra in honom i första bästa box (hans grannes box) även i boxen hade han panik och även en stund senare när han lugnat ner sig och jag skulle flytta över honom till hans egen box var han på väg och springa ner mig igen och väl inne i hans box snurrade han runt några gånger och tog väldigt långtid innan han lugnade ner sig. Dagarna efter var han panikslagen när han skulle ut ur boxen och ner i hagen. Han är en häst som gillar rutiner och blir ganska lätt stressad om något inte är som de brukar, tex om han går ut “fel tid” eller inte har “sina hagvänner” i hagen bredvid. Men den här dagen och dagarna efter har inte varit något “fel”. Eftersom han står i ett ganska stort stall kan detta bli farligt om han gör de igen, som tur i oturen var där inte mycket folk i stallet denna dagen men oftast är där ganska mycket barn. Undrar om ni har någon förklaring på varför detta hände, kan det vara något fel på honom? tack på förhand.

Veterinären svarar

Hej,

Ursäkta att svaret har dröjt!

Det låter som att din häst är ganska nervig även i vanliga fall. Det är svårt att uttala sig då jag inte har träffat hästen eller sett händelsen, men det låter som att han blev ordentligt skrämd av något då du tog honom från hagen. Han kanske hetsade upp sig ändå mer då han sprang omkring dig.

För att hantera en sådan häst är rutiner mycket viktiga, som du skriver. Det är mycket ovanligt att sådan beteende beror på sjukdom, men om detta upprepas ofta är det bra att undersöka honom för att utesluta ovanliga problem.

Veterinären svarar om Häst

 • Min häst beter sig annorlunda när hon ska arbetas.

  Hej, jag har hamnat i en knepig situation där min häst beter sig underligt och jag vet inte riktigt vad som orsakar det. Det hela började med att jag köpte en häst, som var något mager. Jag fick med en sadel, som jag naturligtvis trodde passade hästen. Denna red jag med under sommaren, tills en dag en person kände på hennes rygg och det visade sig att hon var stel och hade ont, sadeln passade…

  Milly90

  Av: Milly90

 • Hingst betäcker valack

  Hej, Vi har fått in en hingst i stallet (jag har en valack som står ihop med en annan valack) hingsten och de andra två står inte i samma hage men vi märkte ganska snart att han blev betuttad i min valack och när vi försökte gå ut på en promenad tillsammans idag visade det sig att denna lille hingst försökte betäcka min valack - han var helt blockerad o rätt omöjlig att hantera (även…

  Annw B

  Av: Annw B

 • fnyser

  Hej..jag har en häst som nu har "fnysit" i sådär 2 dagar.. Märkte inget större i stallet men i hagen ruskar hon på huvudet emellanåt men blåser ut/fnyser väldigt mycket men verkar inte visa mer ttedens än lite rusk i huvudet emellanåt....vad kan man göra?? Mvh tina

  Tina. o

  Av: Tina. o

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons