Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hård knöl på kotled?

Hej. när vi köpte vår ponny i oktober hade han en hård knöl på utsidan av framkotan.ser ut som ett halvt ägg i storlek. De sade att den varit större och har gått ner mycket sedan sommaren då det hände. Troligen efter en spark. Ponnyn är inte halt och tycks inte vara besvärad och den gör inte ont vid Palpation. Vi rider ponnyn som vanligt och det går bra. Nu tycker jag att knölen har blivit större och vi kan inte förstå vad det kan vara. Det sitter inga senor där, möjligtvis något ligament. Då är frågan, kan man minska ner knölen med liniment och massage samt bandage? Det känns som ett slags överben och det blir väl inte påverkat av massage,liniment? Han har en reservation i försäkringen p.g.a att knölen fanns när vi försäkrade in honom.
Är det någon sorts gaffelbands fäste just där eller vad finns det för något på kotans utsida? Om det är ett ligament fäste? Kan det svullna upp och bli hårt och vad gör man då åt det? Vill stoppa att den växer mer.
Orolig ponnymamma

Veterinären svarar

Hej,

Det är alltid svårt att säga vad en knöl är för något utan att undersöka den. Det kan vara ett överben, en bråck i ledkapseln eller en bindvävsknöl. Du skriver att hästen är ohalt och fungerar bra. Det tycker jag att är det viktigaste. Knölen kan vara svår att göra något åt, kyla efter ridning och stallbandage ökar cirkulationen och kan hjälpa till att hindra att knölen blir större.

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons