Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Halta hogerbak

Nar jag tog in en av mina shettisar igar for traning var hon svullen pa utsidan av benet inte insidan valdigt forsiktig med hela benet, reagerar inte pa palpering varken nar det ar lyft lr star pa marken, inte direkt halt i trav med langsamt tempo bara kort, men nar jag ville att hon skulle oka blev hon oren och ngt halt, benet ar lite varmt, ovan pa detta har hon haft ryggproblem hela hosten sen det borjade bli kallt hon rids inte utan bara korning. Efter traning har hon mesta dels ingen smarta kvar i ryggen men dagen dar pa ar det tillbaka. Hon gar med sin son 5 ar inga andra hastar.  Ryggen fick hon problem med for 2 ar sedan nar nagon som inte fick rida henne pga av sin vikt red henne bakom min rygg hon behandlades da med injektioner efter 6 manader vila och ingen battring hon blev da bra men nu har det kommit tillbaka igen av okand andledning hon har bytt stall sen insedenten. Mest funderar jag pa det dar benet men har du nan ide om ryggen sa motages valdigt garna tips.

Tack pa for hand

Veterinären svarar

Hej,

Jag rekommenderar att du bokar en tid hos veterinär så fort som möjligt för att utreda hältan då det har kommit akut och benet är svullet.

Angående ryggen så kan du försöka hjälpa henne med träning som stärker ryggmuskulaturen, t.ex. klättring, arbete över bommar och kavalettis och tömkörning. Det går bra att träna även shettisar över bommar bara man anpassar avstånd och höjd så att det passar. Även galoppträning är bra för att öka styrka. Du kan prova longera eller ha henne som handhäst.

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons