Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Gråstarr?

Hej!
Jag har tittat runt lite på olika sidor på nätet, skulle vilja maila frågor till en veterinär angående frågor på gråstarr hos häst.
Mitt gamla new forest sto som idag är pensionär, född 1990, har fått en liten grå fläck på sitt ena öga.
Hur vanligt är det med gråstarr på häst? Vet inte om det är det. Hon är som vanligt i all hantering, rör sig normalt, äter normalt, dricker normalt,  ingen feber. Är pigg och glad som vanligt. Hennes öga ser inte irriterat ut. Men upptäckt denna lilla gråa förändringen. Är orolig att hon håller på att bli blind..
Finns det någonting att göra? Eller ska jag acceptera att mitt sto är en gammal dam nu, att åldern får ta ut sin rätt mer eller mindre?
Jag har haft ponnyer och hästar i hela mitt 26-åriga liv men aldrig sett något liknande. Ska jag ringa en veterinär som kommer och tittar på henne?
För första gången står jag utan råd.. Vet inte om jag överdriver med min oro.
Jag är väldigt orolig för mitt sto. Men hon är som sagt precis som vanligt på alla sätt och vis.
Min vanliga veterinär har precis flyttat. Annars har man kunnat ringa för minsta lilla grej och rådfråga. Finns en ny veterinär men känns inte som man alltid kan komma med vad för frågor som helst dit..

Med hopp om något svar.
Med vänliga hälsningar
Katie

Veterinären svarar

Hej,

Grå starr eller katarakt förekommer hos hästar. Vanligtvis är den orsakad av en långvarig inflammation i ögat men förekommer även hos föl och unga hästar. Då det kan vara svårt att avgöra var den gråa pricken i ögat sitter (linsen eller i hornhinnan) är det bra att boka tid hos en ögonspecialist för att kolla upp detta om du är orolig.

Veterinären svarar om Häst

 • Rinnande ögon

  Hejsan, min häst har rinnande ögon, alltså båda, och min fråga är om jag kan använda noviform som finns på apoteket för människor? Jag har läst att andra har använt det med ville vara säker på att det inte är skadligt för hästar. Tänkte nämligen om jag kunde prova detta innan jag åker till vet. för att spola ren tårkanalen. Tack

  moasandstrom

  Av: moasandstrom

 • Blå hinna över ögat

  Hej det är så här att min häst har fått en blå hinna över ögat kan det vara starr? Hon verkar inte ha ont av det och verkar inte vara någon större fara för henne för man märker att hon ser lite dåligt med det när man viftar med handen så reagerar hon inte så mycket.

  denise_sjösten

  Av: denise_sjösten

 • Röd i ögonvitan

  Hej! Min häst har blivit ljusröd i ögonvitorna över en natt. Det rinner inget ur ögonen eller kliar på henne. Hon ser hängig ut men är ändå framåt när jag longerade henne. Hon hostar lite då och då. Kan det vara en förkylning eller är det något annat? Om det är en förkylning, hur kan jag lättast bota henne? Hon är en svensk ridponny som är 17år. Mvh Marika Eriksson

  Erikssonmarika

  Av: Erikssonmarika

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons