Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fölning vändning

Hej!

Jag har funderingar kring en fölning som jag undrar om den verkligen gick rätt till.
Huvudet är det som syns först. Var frambenen är är oklart. Ingen erfaren person tillkallas. En person helt utan tidigare erfarenhet, men med styrka, trycker in fölet igen och tar tag i bakbenen inne i magen och drar ut fölet med bakbenen först istället då denne anser att dessa SKA komma först. För att vändningen som då sker i magen ska vara möjligt krävs mycket kraft utifrån och går mycket trögt men personen tar i allt vad den kan. Stoet måste ha haft mycket smärta. När fölet precis har kommit ut efter den brutala och oerfarna behandlingen så kommer även stoets tarmar och en mycket trasig livmoder så stoet förblöder och dör. Ingen veterinär eller person med tidigare erfarenhet var med. Hur kunde det gå så fel? Var det den okunniga och hårdhänta behandlingen som bidrog till stoets död? Är det verkligen okej att som okunnig få göra något så ändock avancerat vid en fölning eller bör det alltid utföras av veterinär? Bör detta anmälas till länsstyrelsen eller liknande? Jag personligen anser att den okunniga personens agerande ledde till stoet död och gav henne oerhörd smärta under sin sista stund i livet. Har jag fel? Det känns så fel att det får gå till så mot djuren.

Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej!

Vad tråkigt att höra att fölningen gick helt fel och att både stoet och fölet miste livet. Om fölningen går snett, som i detta fall då fölet inte låg i rätt position, är snabb och kunnig hjälp det enda som kan rädda stoet och fölet.

Som du beskriver det, var det rätt att trycka tillbaka huvudet för att få fram fötterna. Om det var rätt beslut att dra fram bakbenen kan jag inte uttala mig om då jag inte vet hur fölet låg i livmodern. Att tarmarna kom ut tyder på att livmodern hade gått sönder. Om detta hade skett innan eller under fölninghjälp, är det svårt att avgöra.

Länstyrelsen är den rätta instansen att anmäla om du vill ha saken utrett som eventuell djurplågeri. Det kan vara värd att få länsveterinärens bedömning om saken.

Veterinären svarar om Häst

 • Hyaluronsyra häst

  Hej, jag var på en föreläsning om hyaluronsyra för häst. Det handlade om att man kan ge det oralt och få god effekt på lederna. Jag tänker att det är för bra för att vara sant. Är det vetenskapligt bevisat att det funkar? Det som gör mig skeptisk är att det säljs till människor som kosttillskott och OM det hade varit en medicinsk revolution så borde det gått som läkemedel eftersom tillverkarna bör tjäna mer…

  ElisabethW

  Av: ElisabethW

 • Svullen kotled

  Hej! Min häst har gått på lösdriftsvila i 2 månader på betäckningsstation. Satte igång henne i veckan och 2a rundan körde jag hårdare. Dagen efter var hon svullen runt kotleden ungefär men varken halt eller påverkad. Hon fick vila och sedan red jag idag, fortfarande svullen men pigg och glad. Hästen ifråga har aldrig haft problem med igångsättning efter vintervila och har aldrig skrittats i 3 veckor med successivt ökad intensitet, utan en stark islandshäst…

  Mollenberg

  Av: Mollenberg

 • Otrevliga beteenden, tandfråga och uttråkad ponny

  Hej! Jag har lite olika små frågor som jag hoppas att kunna få svar på. Kort info: Maxad D-ponny, sto, 8 år. Min ponny har nyligen börjat med att hon ibland står och hugger i luften när man pysslar om henne, det går förbi en annan häst och ibland till och med i hagen. Hon har även börjat med att vända rumpan till när man har henne lös i boxen och ska sadla. Vad kan…

  LadyNikita

  Av: LadyNikita

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons