Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fång/ledproblem

Hej. Min häst Ronja 12 år, shettis fick fångkänning i december ifjol. Hon blev behandlad med Flunixin och blev bra, men efter en vecka återkom problemet med varma ben, hög puls och ömhet i benen. En ny kur sattes in och boxvila i 10 dagar. När kuren var färdig gick det åter 1 1/2 vecka så återkom problemen. Hovslagaren har verkat henne, men säger att hon står fint på benen och han kan ej se tecken till att hon har haft fång. Eftersom problemet fanns kvar satte veterinären (Sunne distriktveterinär) in en tredje behandling med Flunixin. Pulsen försvann nu igen och ingen värme i benen längre. Så fort vi går ut och hon anstränger sej ytterst lite kommer värmen/pulsen tillbaks i frambenen.
Hon har även exem på sommaren (väldigt lindrigt), men jag undrar om det kan sätta sej på lederna? Eller om det har blivit ngt reumatiskt?
Hon äter ca 3 kg hö om dagen och nu endast mineraler från Hippolyt.
Det knäpper i hennes leder när hon rör sej och hon är väldigt stel i gången.
För övrigt är hennes humör som vanligt, hon pratar och pysslar i sin box, men har ju väldigt tråkigt, eftersom hon måste ha boxvila så täta perioder sen i december till och ifrån.
Är bekymrad eftersom det inte ger sej och Ronja har tunnat ur lite i vikt, men var lite rund innan, så det tyckte vet. inte var bekymmersamt.
Vill rådgöra med dej hur jag skall gå vidare, för så här kan inte Ronja ha det längre, utan jag undrar vilket råd du har att ge?
Finns någon annan behandling för stelhet i leder som kan prövas?
Mvh: Stina

Veterinären svarar

Hej,

Det som du skriver låter som fång för mig. Återkommande ömhet i hovarna, värme och ökad digitalpuls är vanliga symptom vid fång. Vissa gånger är det mycket svårt att få ordning på fång, det kan ta flera månader med boxvila och medicinering. Hästarna har ingen reumatisk sjukdom. De kan självklart ha ont i lederna, men som du beskriver det är det mest sannolikt med fång. En del fånghästar lider av metabolisk syndrom som gör att hästarna lättare får just fång.

Om du misstänker att symptomen beror på något annat än fång, ta henne till en hästklinik för undersökning.

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons