Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fång- återgång till stor hage

Hej!!

Min Islandshäst fick fång i början av maj, han har lindrig rotation på båda fram. Han har gått i egen gräsfri hage efter att han blivit symtomfri. Vid anfallet var han väldigt överviktig med fettdipåer på hals och rumpa, har nu bantat men finns kvar på halsen. Är svår att hålla hull över revbenen samtidigt som halsen behöver bantas ner lite till. Han har nu börjats sättas igång i ridningen skrittas ett par dagar i veckan uppsuttet resten promeneras han.

Nu är tanken att han ska få komma in till sina kompisar igen, men det är så att deras hage består av gräs i olika längder, vilket jag känner är lite oroväckande, så han inte får fång igen. Vad rekommenderar ni att man gör för att lindra inför övergången till den andra hagen. Hagen är betad i under sommaren och hela hösten, hagen är en gammal vall. Eller är det mer lämpligt att släppa dom i en skogshage där ingen har gått sedan i våras med obetatgräs, det lilla som finns.

När är det minst risk att släppa honom i den hagen, vet att nu när det är frost till och från att det kanske inte är så lämpligt. Är det bättre att vänta tills det kommit snö.

Tacksam för svar.// Pernilla

Veterinären svarar

Hej,

Jag rekommenderar att du väntar med att släppa henne tills det finns snö. Generellt kan man säga att skogshage är bättre för en häst som är känslig för fång jämfört med en vall. Det magrare och “sämre” bete, desto bättre.

Till våren är det bra att du kollar digitalpulsen och hur hon går på hårt underlag dagligen. Om symtomen återkommer, ta bort henne från betet direkt. Då  kan det bara bli en fångkänning och inte en nu anfall.

Veterinären svarar om Häst

 • nötter

  Hej! Är nötter farligt för hästar? Tack Pia

  pia_jönsson

  Av: pia_jönsson

 • Många symtom

  Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också. Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt…

  Feliciatholster

  Av: Feliciatholster

 • varmblods travare

  Hej! Jag är skötare på en varmblods travare som har slutat tävla. Hon är lite stel i bakbenen ( Har alltid varit de) Hur ska man som bäst få henne att bli mindre stel? Och hur ska man få henne att hålla? alltså typ inte bli halt och sånt. Hur känner man om sadeln sitter bra hemma? Finns det några sätt som man kan kolla hemma om hon är frisk på? Det vart lite mycket…

  clara edin

  Av: clara edin

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons