Hej,
Vad jag förstår är de vanligaste broskskadorna hos en häst:
osteoarthritis och osteochondrala skador. Stämmer det?
Jag undrar vad det finns för olika operationer en häst kan genomgå för att bota broskskador?
Hej,
Vad jag förstår är de vanligaste broskskadorna hos en häst:
osteoarthritis och osteochondrala skador. Stämmer det?
Jag undrar vad det finns för olika operationer en häst kan genomgå för att bota broskskador?
Hej!
Artros i leden leder till broskskador. Då brosket inte återbildas efter en skada som t.ex huden gör, är det i nuläget inte möjligt att reparera en brottskada. Det finns flera olika operationstekniker som syftar på att försöka få så bra ärrvävnad som möjligt. Att gå in på dessa olika tekniker är för avancerad för att svaras här på hemsidan. Sök gärna information i t.ex Pubmed om du vill veta mer.
Hej, jag var på en föreläsning om hyaluronsyra för häst. Det handlade om att man kan ge det oralt och få god effekt på lederna. Jag tänker att det är för bra för att vara sant. Är det vetenskapligt bevisat att det funkar? Det som gör mig skeptisk är att det säljs till människor som kosttillskott och OM det hade varit en medicinsk revolution så borde det gått som läkemedel eftersom tillverkarna bör tjäna mer…
Hej! Min häst har gått på lösdriftsvila i 2 månader på betäckningsstation. Satte igång henne i veckan och 2a rundan körde jag hårdare. Dagen efter var hon svullen runt kotleden ungefär men varken halt eller påverkad. Hon fick vila och sedan red jag idag, fortfarande svullen men pigg och glad. Hästen ifråga har aldrig haft problem med igångsättning efter vintervila och har aldrig skrittats i 3 veckor med successivt ökad intensitet, utan en stark islandshäst…
Hej! Jag har lite olika små frågor som jag hoppas att kunna få svar på. Kort info: Maxad D-ponny, sto, 8 år. Min ponny har nyligen börjat med att hon ibland står och hugger i luften när man pysslar om henne, det går förbi en annan häst och ibland till och med i hagen. Hon har även börjat med att vända rumpan till när man har henne lös i boxen och ska sadla. Vad kan…
Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.
Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!
För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.