Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Blåsljud på hjärtat

Hej!
Jag vill veta lite mer om blåsljud på hjärtat. Då jag var och provred en häst i veckan som besiktigades i fredags, och då upptäckte vet. ett blåsljud på hjärtat. Hästen fyller 5år i juni och är ett halvblod, jättebra kondition och mycket arbetsglad! ALDRIG visat teckan på nån ohälsa eller liknande! Aldrig super-andfådd el. så efter ett pass, utan lika pigg hela tiden.
Veterinären som bes. honom sa följande:” Lindrigt blåsljud över mitralis.” Vad innebär det exakt?
Hur pass allvarligt ÄR ett blåsljud på en häst? Kan man träna som vanligt eller bör man undvika ngt.? Måste man extra-kolla hästen flera gånger/år? Kan det växa bort? Vad beror det oftast på? Har läst att det finns hästar som tävlas och tränas som vanligt fast de har blåsljud på hjärtat..
Skulle Ni rekommendera mig att ta den här hästen på foder?
En helt underbar individ är han iaf! :)
Berätta allt Ni kan om blåsljud

Veterinären svarar

Hej,
tyvätr kan jag inte berätta allt jag kan om blåsljud eftersom det är en hel vetenskap. Men kort kan jag säga att det finns en hel rad olika orsaker till blåsljud varav en del är helt ofarliga och andra kan innebära en risk för att hästen får hjärtproblem. Det som din veterinär beskriver låter som ett ofarligt blåsljud, MEN jag kan INTE ställa någon diagnos eller ge några råd angående det eftersom jag inte har undersökt din häst. Jag tycker du skall prata med den veterinären som besiktade hästen igen och be honom/henne förkllara vad just detta blåsljudet innebär.
Mvh Tove

Veterinären svarar om Häst

 • Blåsljud på häst!

  Hej! Jag jobbar själv med att diagnostisera blåsljud på hjärtan hos människa och är väl införstådd vad ett blåsljud kan innebära hos människa. Blåsljud på hjärtan är en vanlig frågeställning från våra hälsocentraler och oftast visar det sig att det som hörs är strömningsbiljud och inte alls något hjärtfel. Då undrar jag om det är likadant inom hästvärlden. Är det ofta så att ett blåsljud lika gärna kan vara ett normalt strömningsbiljud? Vad kostar det…

  johanna_lindquist

  Av: johanna_lindquist

 • Frågor kring avlivning

  Hej Dagen efter vår ponny fått somna in pga akut sjukdom (oregelbundna hjärtstlag, puls över 90/min och missljud på lungorna) hade det kommit en ganska riklig mängd vitt skum ur näsborrarna. Är det normalt och i så fall vad är det och varför? Kan hjärtat reagera så här av stark smärta, tex vid tarmvred? Veterinären uteslöt inte tarmvred men det gick ju inte att undersöka en sån liten häst rektalt. Han hade 40.8 i temp.…

  Marika-b2

  Av: Marika-b2

 • Sjukdom

  Hej. Jag undrar om hästar kan få problem med t.ex. högt blodtryck, epilepsi och problem med blodet så de måste inta blodförtunnande medicin.? //Mvh Cecilia

  Cecilia Gustavsson-fb

  Av: Cecilia Gustavsson-fb

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons