Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Beteendeförändring hos äldre häst

Hej!
Vi har en fjording (Juna), född 1991 som vi ägt väldigt länge, 10-12 år ungefär. Hon har i alla år skött sig exemplariskt i ridning, körning och hantering utan problem. Men de senaste månaderna har hon blivit extremt knepig att ha med att göra.

Det första lustiga vi märkte av var när vår falabellahingst råkade smita in i stohagen (vi var där och kunde avbryta det hela i god tid). Då sparkade hon som bara den, nära att sparka ihjäl vår lilla hingst.

När vi körde henne kunde hon inte så still så hon “vek” ihop vagnen, höjde huvudet och “smet” ifrån bettet, hon hade då stångbett.

Nästa händelse var när vi hade turridning hos oss. Det var en 11-årig flicka som red henne och det har inte varit några problem tidigare. Hon kastade av henne och lyssnade inte alls. Det slutade med att hon fick gå med ledare. Inte ens då lyssnade och hon gick på tårna. När jag såg att hon höll på att dra iväg med både ryttare och ledare bad jag ryttaren att hoppa av så att det inte skulle hända olyckor. Då hoppade jag upp för att jag är van och uppvuxen med Juna. Då drar hon iväg med mig. Skenar och jag hittade inte bromsen. Hon stannade inte upp förns hon kom fram till en isfläck. Detta hände i februari.

Min kompis rider hos oss så att jag får hjälp att motionera hästarna, detta har hon gjort i många år på Juna utan problem. Men plötsligt härom dagen började hon skena ut på åkern, i skogen, började springa under grenarna så att det blev farligt för min kompis.

Idag var vi iväg på en ridträning, tillsammans med sin hästkompis Maia. Det var 3 andra hästar. Hon lyssnade inte på kommandona, och sparkade de andra hästarna plus att hon sparkade Maia (och mig som ryttare) så pass att Maia blev rädd för henne. Så fort Juna närmade sig Maia flydde Maia och så fort de andra hästarna kom i närheten (ca 6m) började hon gå till attack och sparkas.

Inte nog med dessa saker, i stallet har hon även börjat bete sig som hon är förvirrad.

Vi har sen körningen bytt träns och bett till att tvådelat tränsbett. Sadeln sitter korrekt och jag upplever inte att det kan vara det heller eftersom hon har haft olika utrustningar eller helt utan utrustning. Hon är i god kondition och rids ungefär 3-5 dagar i veckan (skogsridning). Hon veterinärbesiktigades senast för ett år sedan utan anmärkningar.

Vi funderar på vad detta kan bero på. Om hästar kan bli senildementa eller vad det kan bero på och hur man kan åtgärda det.

Snälla hjälp oss!

Hälsningar
Karin med familj.

Veterinären svarar

Hej,

Jag rekommenderar att Luna ska besiktigas igen och att man eventuellt tar även blodprover och kollar lever- och njurvärden mm. Vissa hästar visar sin smärta eller sjukdom genom att börja springa och/eller bli ilskna. Hon är jo en äldre häst och då är det vanligt med både förslitningsskador och sjukdomar. Hoppas att det går bra för henne.

Veterinären svarar om Häst

 • Beteendeförändring hos äldre häst

  Hej! Vi har en fjording (Juna), född 1991 som vi ägt väldigt länge, 10-12 år ungefär. Hon har i alla år skött sig exemplariskt i ridning, körning och hantering utan problem. Men de senaste månaderna har hon blivit extremt knepig att ha med att göra. Det första lustiga vi märkte av var när vår falabellahingst råkade smita in i stohagen (vi var där och kunde avbryta det hela i god tid). Då sparkade hon som…

  KarinJansson

  Av: KarinJansson

 • stegrar sig

  Hej, min häst som är en sjuårig hingst, stegrar sig och "pratar" så fort det kommer andra hästar i närheten. Nu undrar jag om det finns något man kan göra för att förebygga det beteendet? "Prata" kommer han troligtvis alltid göra men finns den något smart knep för att få bort stegringarna eller har han ont?

  Puzllo

  Av: Puzllo

 • Vaccinationer

  Hej, Under hela tiden man har hästen, vad bör den vaccineras mot och vad bör man kolla upp och hur ofta? (T.ex. Stelkramp vart tredje år, sko om var sjätte vecka osv ) Tacksam för svar! /Emelie

  Emeliema

  Av: Emeliema

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.