Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Bete o utslag

Hejsan!
När vi tar in tvååringarna från betet har de utslag (protein utslag)?
Det är inget som är ömt utan de e som små prickar här o där, o de har inget med insekter att göra eftersom de har täcke!
Så fort vi ridit ordentligt försvinner de, va kan de vara?
Och de äldre fullblodet är extrem känslig mot för mycket protein,( proteinhöga foder blir han tjock i bena av, men gräset blir han bara dålig i magen av) han är invand försiktigt med betet men varje år när han betar blir han extremt dålig i magen spelar ingen roll om de är lite gräs eller mycket han får i sig, får han stå två dagar utan betet blir magen bra igen.
Han är väldigt svårfödd så han måste få beta för att lägga på sig o han älskar det,
Va ska jag göra?

Veterinären svarar

Hej,

Det låter som att din häst får nässelutlag av det tidiga gräset. Det är en allergisk reaktion mot något som hästen äter. I de allra flesta fall är det helt ofarligt.
Din häst är mycket känslig i magen och reagerar starkt för foderbyten. Detta är något som är svårt att påverka. Du skriver att hästen ändå bli bra i magen efter ett par dagar. Därför tycker jag att du inte behöver oroa dig alltför mycket för detta. Det är bra att ha det i åtanken och undvika foderbyten nära tävling eller liknande.

Veterinären svarar om Häst

 • Kliande tunga

  Min islandshäst kliar sin tunga mot tänderna, har ägt honom i tre veckor och han har inte speciellt mycket stingflugeägg på sina ben, jag tar bort dem men vet inte hur de förra ägarna gjorde. Om det är larver på tungan vad gör jag eller kan det vara något annat? Han ska snart flyttas till annan hage är det något jag behöver tänka på? MVH Ann-Catrin

  Hrefna62

  Av: Hrefna62

 • Bete o utslag

  Hejsan! När vi tar in tvååringarna från betet har de utslag (protein utslag)? Det är inget som är ömt utan de e som små prickar här o där, o de har inget med insekter att göra eftersom de har täcke! Så fort vi ridit ordentligt försvinner de, va kan de vara? Och de äldre fullblodet är extrem känslig mot för mycket protein,( proteinhöga foder blir han tjock i bena av, men gräset blir han bara…

  ann-marie_säberg

  Av: ann-marie_säberg

 • Knöl vid näsborren

  Hej! Min fjording har fått en knöl vid insidan av näsborren, ca 1-1,5cm stor. Den är ganska hård och han verkar inte ha ont när man trycker på den. han är heller inte svullen, dock är han lite sne i överläppen, går uppåt i den näsborren knölen sitter i. Han är i kondition, glad och pigg, äter och dricker som vanligt! Han har haft en likadan förut som efter några veckor försvann. Vad kan de…

  sanna_tilljander

  Av: sanna_tilljander

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons