Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Är min hästs bencystor aktiva?

Min häst Ior är 11 år i år och har en stor bencysta i höger bakknä samt en liten i vänster bakknä. Veterinären sa att det bara var att rida på som vanligt eftersom cystan inte är aktiv, han märker inte äns av den, och när de bryter ut så märks det och då kan han inte bli helt frisk igen, antagligen inte gå mer än promenad häst. I måndags när jag red tyckte jag att han var lite stelare än vanligt och min tränare med, men vi fortsatte och det värmde ur så i slutet blev det mycket bättre. Men igår när jag red så var det värre, då var han knackig/ lite halt, och det värmde inte ur. Han sparkade i fattningar och bytte gallopp från höger till vänster hela tiden. Han ville inte gå i höger. Men han var fortfarande fin i form osv, tror själv att han bara försökte göra till bästa även fast det gjorde ont..  Min vän som stod på marken sa att det såg ut som om det typ “hakade upp sig i leden” i höger bak. Min fråga är då är det cystorna som har brutit ut? Eller är det mer troligt att det är något annat som en sträckning från att han halkat i hagen eller något liknande?  Tack för svar!

Veterinären svarar

Hej,

Alla bencystor orsakar inte problem. Det bästa sättet att ta reda på om de orsakar problem eller inte är att lägga en bedövning i knäet och se hur hästen rör på sig efteråt. De symptom som du beskriver kan bero på smärta från knäet, men det går inte att säga var hältan kommer ifrån baserad på hur hästen rör på sig. Alltså rekommenderar jag att du låter en veterinär göra en grundlig haltutredning för att ta reda på det är cystorna eller något annat som stör hästen.

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons