Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Är en kotledsinflamnation en små sak på en 5 åring?

Häst 7 år: Min dotter köpt en häst april -14. Höll i 4 månader. Sedan halt i frambena. Man CT rötgade hästen i Nov -14 efter att letat efter hältorsak. Hästen hade tumör i hoven, vänster fram. Även visade fel på djupa böjsenan och stålben enligt CT. Vid köp har det inte talats om att hästen varit halt redan som 5 åring, där den då haft kotledsinflammation och blivit behandlad 2 ggr utan resultat och sedan fått vila längre period. Enligt journal så var hästen ok efter vila i nov -13. Enligt säljarens advokat är detta en småsak med kotledsinflammation, men det kan ju vara bara en ” vad man tror” orsak”. Vår veterinär kan enligt hovtillväxt säga att det kan ha varit tumör redan vid köp i april -14.  Hästen är idag opererad i dec-14 för tumör i hoven och skodd 3 gånger med ringsko och är fortfarande halt i vänster fram. Och ju längre den är halt= sämre prognos att bli bra. Vad råder ni en att gå vidare med? Hästen nu vilat totalt 10 månader. Vill också veta om ni kan se samband med tumör att man kan “tro” det är en kotledsinflamation från början , redan som 5 åring. Vad får hästar tumörer i hovar ifrån?

Veterinären svarar

Hej!

Om det tumören som hästen har haft är en keratom så kan det ta tid innan hästen är helt återställd. Som jag känner till finns ingen säker metod att åldersbestämma hur länge tumörer har funnits. Kotledsinflammationen kan ha uppkommit för att hästen undviker att belasta benet pga tumören i hoven. Jag hoppas att hästen blir återställd!

Veterinären svarar om Häst

 • Hyaluronsyra häst

  Hej, jag var på en föreläsning om hyaluronsyra för häst. Det handlade om att man kan ge det oralt och få god effekt på lederna. Jag tänker att det är för bra för att vara sant. Är det vetenskapligt bevisat att det funkar? Det som gör mig skeptisk är att det säljs till människor som kosttillskott och OM det hade varit en medicinsk revolution så borde det gått som läkemedel eftersom tillverkarna bör tjäna mer…

  ElisabethW

  Av: ElisabethW

 • Svullen kotled

  Hej! Min häst har gått på lösdriftsvila i 2 månader på betäckningsstation. Satte igång henne i veckan och 2a rundan körde jag hårdare. Dagen efter var hon svullen runt kotleden ungefär men varken halt eller påverkad. Hon fick vila och sedan red jag idag, fortfarande svullen men pigg och glad. Hästen ifråga har aldrig haft problem med igångsättning efter vintervila och har aldrig skrittats i 3 veckor med successivt ökad intensitet, utan en stark islandshäst…

  Mollenberg

  Av: Mollenberg

 • Otrevliga beteenden, tandfråga och uttråkad ponny

  Hej! Jag har lite olika små frågor som jag hoppas att kunna få svar på. Kort info: Maxad D-ponny, sto, 8 år. Min ponny har nyligen börjat med att hon ibland står och hugger i luften när man pysslar om henne, det går förbi en annan häst och ibland till och med i hagen. Hon har även börjat med att vända rumpan till när man har henne lös i boxen och ska sadla. Vad kan…

  LadyNikita

  Av: LadyNikita

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.