Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

ang min hästs hovar och ljuver

hejsan undrar om det är normalt att en häst är varm på tre hovar och kall på en?och blir lite öm på den kalla. vill inte att jag rör den.Hon brukar vara varm för det mesta.ska dom vara varma eller kalla?
Hon har problem med exksem och har haft ett föl,men hon är sårig i mellan ljuverna är som en röd hinna som blir jätte hårt, jag tvättar med ljumet vatten och har prövat det mesta att smörja henne med men det försvinner ej.Vad kan man smörja med?

Veterinären svarar

Hej,

Hästarna kan reglera värmen i hovarna genom att stänga av eller öppna cirkulationen i nedre delarna av benen. Detta sparar värme under den kalla årstiden. Då temperaturen i benen sjunker, öppnas cirkulationen igen och benen blir varmare. Detta förklarar varför hovarna kan vara lite varma eller kalla. Om din häst är öm i foten, be hovslagaren kolla om det är något konstig med hoven.

Exem i juver kan vara en hudinfektion. Du kan tvätta området med klorhexidin-tvål (finns på apotek och djuraffärer). Löddra ordentligt och låt verka i 10 min. Spola av och torka ordentligt. Du kan smörja huden efteråt med zinkpasta. Upprepa tvätten varannan dag i två veckors tid. Om det inte blir bättre, be en veterinär undersöka detta.

Veterinären svarar om Häst

 • Kliande tunga

  Min islandshäst kliar sin tunga mot tänderna, har ägt honom i tre veckor och han har inte speciellt mycket stingflugeägg på sina ben, jag tar bort dem men vet inte hur de förra ägarna gjorde. Om det är larver på tungan vad gör jag eller kan det vara något annat? Han ska snart flyttas till annan hage är det något jag behöver tänka på? MVH Ann-Catrin

  Hrefna62

  Av: Hrefna62

 • Bete o utslag

  Hejsan! När vi tar in tvååringarna från betet har de utslag (protein utslag)? Det är inget som är ömt utan de e som små prickar här o där, o de har inget med insekter att göra eftersom de har täcke! Så fort vi ridit ordentligt försvinner de, va kan de vara? Och de äldre fullblodet är extrem känslig mot för mycket protein,( proteinhöga foder blir han tjock i bena av, men gräset blir han bara…

  ann-marie_säberg

  Av: ann-marie_säberg

 • Knöl vid näsborren

  Hej! Min fjording har fått en knöl vid insidan av näsborren, ca 1-1,5cm stor. Den är ganska hård och han verkar inte ha ont när man trycker på den. han är heller inte svullen, dock är han lite sne i överläppen, går uppåt i den näsborren knölen sitter i. Han är i kondition, glad och pigg, äter och dricker som vanligt! Han har haft en likadan förut som efter några veckor försvann. Vad kan de…

  sanna_tilljander

  Av: sanna_tilljander

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons