Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

23årigt sto med skada på kotsenskidan

Hej!
Jag tar just nu hand om ett travsto på 23år. Hon har tidigare blivit tränad hos en man som absolut inte tagit hänsyn till hennes mående. Bland annat tränat henne då hon varit sjuk och halt. Hon slutade därför tävla när hon var 7år, dvs 1999…
Hans träningspass har lett till en skada på kotsenskidan vilket har gjort att hon varit halt väldigt länge, men det är först nu när hon kommit till oss och fått gå ute hela tiden som symtomen försvunnit (hon har varit hos oss i ca 5-6år)
Jag mår så dåligt av vetskapen att hon haft de så dåligt. Att ett så härligt och snällt sto som hon är blivit plågad på de sättet. Och eftersom att hon är så pass gammal som hon är så är jag väldigt intresserad och mån om att hon får dom bästa resterande åren av sitt liv. Jag funderar på att börja skritta henne och ENDAST ha henne som promenad häst. Hon kommer då ca 1-2 ggr i veckan få skritta en runda (väldigt kort första månaderna för att se om hon över huvudtaget håller för ett sådant pass) tillsammans med min andra häst som är i behov av mer skritturer.
Men jag vill ha lite åsikter från någon som är profs inom hästvärlden och mer insatt i skador på senor och leder än jag är. Skulle de vara möjligt att över huvudtaget ens prova sitta upp på en så pass gammal häst som haft ett sådant problem så pass länge? Vill ju absolut inte skada henne eller orsaka mer smärta än den hon redan haft.
Tacksam för snabbt svar!
/Sanna

Veterinären svarar

Hej,

Du kan absolut börja skritta din häst även om hon är lite äldre. Du kan börja leda henne och så småningom sitta på. Om du märker att hon inte vill gå fram eller om hon protesterar på annat sätt, gå tillbaka till att leda henne. Skrittrunda ett par gånger i veckan är mycket bra motion för äldre hästar, det är viktigt att röra på sig.

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons