Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

22 år gammalt halvblod

Hej! Mitt gamla sto, som jag haft sen hon föddes, har börjat bli lite hängig i framknäna, framför allt i det ena. Har haft en massör och en häst fysioterapeut om kollat igenom henne och hon är i övrigt i oförskämt bra skick. Dom gissar att hon är i max 10 års åldern när man frågar. Det enda är att hon hänger lite i ena fram knät och blir då även något stel runt hela bogbladet. Som åtgärd masserar jag henne, ger henne glykosamin och brukar linda henne fram ändan upp över knäna med back on track över natten. Har även lagt tjocka gummisulor som stötdämpning. Hon rids regelbundet och är pigg som en unghäst, försöker att undvika hårt underlag.
Nu är frågan kan jag gör något mer, eller är jag helt ute och cyklar? Verkar som om det är mindre ledvätska i det knät hon hänger mest med, men hon är inte halt möjligen något stel i början av ridpassen och på morgonen. Det kan hon ju med få vara med den höga åldern hon har. Tacksam för ev tips för att hon ska må bra och hålla några år till.

Veterinären svarar

Hej!

Att hästen hänger i knäna beror oftast på att det gör ont i eller runt knän. Då din häst är äldre, kan det bero på “normal slitage”. Åren lämnar jo sina spår i kroppen och den åldrande hästen börjar få olika krämpor. Det bästa är att hålla hästen i gång och rida regelbundet i hästens egen takt. Om du märker att att hästen hänger mer efter vissa övningar ska man undvika just dessa. Att ställa av en äldre häst kan leda till en massa problem. Om hästen blir halt ska han självklart undersökas av veterinär.

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons