Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tamråtta med skadat öga sen hon var bäbis

Hej.
Min Nasti är 6 månader och när hon ff diade sin mamma så fick hon av okänd anledning problem med ett öga (kanske en annans bäbis klo??) och blev handmatad av uppfödaren ett par veckor innan hon kunde/ville äta själv igen. Hon har en grå hinna på hela ögat, vätskar inte och verkar inte lida av det men känner ändå att jag vill veta vad det är för problem/skada och om det kanske tom går att göra nåt åt det.
Uppfödaren var aldrig till veterinär utan höll bara koll på att hon åt bra och mådde bra.
Jag förstår det kan vara svårt att bedöma något utan att ha sett henne men där jag bor finns det inga råttvana veterinärer.
Med vänlig hälsning Malin

Veterinären svarar

Hej Malin!

Det är mycket riktigt omöjligt att säga vad som hänt i ögat och om det är något som bör/kan göras. Det som är positivt är emellertid att du inte behöver gå till en råttkunnig veterinär för att få hjälp. Du kan be en ögonutbildad veterinär att undersöka din råtta. Troligtvis ser din råtta inte på det skadade ögat men det i sig är inte ett problem för en sällskapsråtta. Det man skulle vilja veta är om ögat kan vara smärtsamt. Det är lika viktigt som att ta reda på om det finns att göra.

Jag tycker du ska ringa till den klinik som finns närmast dig och fråga om de har en ögonspecialist. Om inte, kan de säkert hänvisa dig.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Fatty eye eller ögoninflammation och en rinning näsborre

  Hej. Jag har två marsvin som är runt 1/2 år gamla. Igår (2016-01-9) så märkte jag att ena marsvinet (Lofn) har ett rinningt öga och märkte sen att det verkade uppsvullet. Det är som om det vita vid hennes tårkanal har svullnat. Efter att kollat runt lite på nätet så ser det nästan ut som om hon har ett "fatty eye" men sen så läser jag att det gäller mest för äldre marsvin. Är lite…

  oHedborg

  Av: oHedborg

 • Frågor om vagel på hamstrar

  Min hamster har en liten vagel tror jag det heter på ögonlocket. Det ser inte ut som att den störs av den men jag har kollat lite noga och den bara sitter där som en liten vit prick, är den farlig? Måste jag kontakta veterinären för undersökning? Eller kommer den att försvinna av sig själv? Tacksam för svar :)

  kattleya_sawoniewski

  Av: kattleya_sawoniewski

 • Min hamster har en "var böld"? på magen

  Min hamster har som en hård platta med var på magen. Jag fick bort det hårda varet med lite desivon som jag hade hemma och det ser fint ut under men det ser ut som att det är en lite ficka. Så undrar hur jag ska gå till väga, ska jag fortsätta tvätta med desivon och kok salt? Han är pigg och kry i övrigt springer om kring, springer i sitt hjul äter och dricker…

  jonnasjöberg

  Av: jonnasjöberg

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons