Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Svullen mage på marsvin

Vi har varit hos veterinär med ett marsvin på 6 år. Hon hade snabb stötvis andning och äter inte. Hon blev röntgad och det gick inte att se något. Veterinären var inte smådjursspecialist. Hennes andning var rosslande när hon undersöktes. Vi fick antibiotika och ger också fiberpulver ca 5 ggr per dag. Magen är nu väldigt uppsvullen och andningen är densamma. Det har gått ett dygn sedan vi började medicineringen. Vad ska vi göra? Är det trumsjuka? Är det
kanske förstoppning?

Tacksam försvar snarast

Veterinären svarar

Hej Ulla!
Det kan vara många sjukdomar som ligger bakom symptomen, t.ex. lunginflammation, tumörsjukdom, äggstockscystor och magtarmsjukdomar.
I allmänhet får marsvin inte förstoppning utan det som händer när marsvinet inte bajsar är att magtarm-motoriken stannat av. Det är alltid ett allvarligt symptom när att marsvin slutar bajsa och/eller äta. Man måste då i första hand medicinerna för att få igång systemet igen. Denna behandling måste ordineras av veterinär.
Det enda ni kan göra utöver det ni gör är att stödmata med fiberrik kost (t.ex. Criticla Care) och ge Minifom (köps receptfritt på apotek) mot gasbildning. Man kan ge ca 0,2 ml 3-4 gånger dagligen.
Jag tycker dock att ni ska kontakta er veterinär igen om marsvinet inte svara på den behandling hon blivit satt på. Även om veterinären inte är specialist på smådjur, kan hon kanske kontakta de som är det och få hjälp per telefon eller remittera er till en kunnig smådjursveterinär.

Veterinären svarar om Gnagare

 • Bra magbakterier till gnagare

  Hej! I många år har vi djurägare fått rådet att ge proviva till våra gnagare t.ex. vid antibiotikagiva. Det har numera kommit diverse olika probiotikum för alla djur. Den ena passar gnagare+kanin. De finns även med biffsmak för hund- fortiflora, prokolin tex. Människor har också diverse olika. Sett rekommendationer om att köpa människotabletter och ge marsvinen. Jag undrar- har vi samma bakterieflora allihop i magtarmkanalen? jag har försökt söka fakta själv. Jag har också frågat…

  marie_roos

  Av: marie_roos

 • Angående min marsvin!

  Hej! jag har en fråga angående min marsvin han är 3 år och aldrig varit sjuk. på sistone är han lös i magen men inte diarré, ibland samlas avföringen som en klump i stjärten så att jag måste hjälper honom för att ta bort det. jag kan inte se att han är sjuk p.g.a han äter normalt hö,pellets samt grönsaker. min marsvin är lite speciell, han är så go och lat, han har inte gått…

  vio5055

  Av: vio5055

 • Akut!

  Igår tog jag över några marsvin som jag nu lagt märke när jag granskade dom att deras anus är svullen och geggia. Det har fastnat spån i öppningen och luktar väldigt starkt. Vad är det för fel på dom? Jag har tvättat rent så mycket jag kan, men gegget försvinner inte?

  AnonymareEnSåBlirDetInte

  Av: AnonymareEnSåBlirDetInte

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons