Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sköldkörtelcancer

Min 5-åriga marsvinshona har med största sannolikhet drabbats av sköldkörtelcancer. Hon är mager, pigg, äter bra och dricker väldigt mycket. Jag har vidare noterat en knöl under hakan. Mina frågor är: Lider hon över detta? Har hon ont? Svälter hon trots att hon äter? Hon är trots allt ganska gammal nu och jag vill inte utsätta henne mer än nödvändigt!

Tack på förhand!
Annelie

Veterinären svarar

Hej Annelie!

Ja, man får utgå från att det inte är helt behagligt för marsvinet att ha en tumör i sköldkörteln. Allt i kroppen går på högvarv och djuret brukar vara väldigt stressat.

Om du inte vill operera henne eller avliva henne, kan du gå till en marsvinskunnig veterinär och få ett blodprov taget. Det är för att säkerställa diagnosen man vill ta provet. Om din misstanke är korrekt, kan man prova medicinsk behandling.

Rent allmänt kan jag upplysa dig om att operationen är förhållandevis riskfri och brukar gå bra men det är självfallet du som bestämmer hur du vill göra.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Vad är det för fel?

  Hej! Min dvärghamster som är 1 år och köpt på en djuraffär beter sig väldigt konstigt. Han rör sig ryckigt med huvudet och sin kropp. Han reagerar inte heller lika bra när jag te.x. säger hans namn. Det är inte diabetes eller någonting för han har inte kissat mycket osv. Vad kan detta bero på?

  m97vpn

  Av: m97vpn

 • Mitt marsvin är magert

  Hej! Jag har en fråga angående min marsvinshona på 4 år. Hon går inte upp i vikt. Enda sen hon var liten har man känt hennes ben på de flesta ställen i kroppen och hon har alltid varit väldigt liten och mager i sin storlek. Jag vet att det har gått 4 år sen vi köpte henne, och jag har oroat mig flera gånger förr, men hon mår bra, är pigg och äter hur mycket…

  Jessica_marsvin

  Av: Jessica_marsvin

 • Min hamster beteer sig udda och dricker ovanligt mycket

  Hej! Min 3 åriga hamsterhane har på senare tid börjat 'flytta runt' och mublera om i sin bur. Han började att kissa i sin matskål och samlade mat i hörnet där han brukar kissa - och byter tillbaka helt plötsligt (jag städar buren 2 ggr i veckan och bytet sker oftast efter det att jag har städat). Han har böjat bädda på olika ställen i buren olika dagar. är han stressad? Och vad kan jag…

  emycharlotta

  Av: emycharlotta

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons