Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sårtvätt till marsvin

Hej

Jag har ett litet marsvin som har ett sår under hakan. Såret upptäckte vi för några dagar och skorpan har nu lossnat och det ser bra ut. Det är inte tänderna som har blivit för långa, det har vi kollat. (Brukar kolla det själv varje gång vi klipper klorna och en gång om året tar vi dem till vetrinär så att klor och tänder ser bra ut)
När vi tittade på såret idag såg såret jättefint ut. Det är en kal fläck där såret var men skorpan är borta och det ser ut som om det är en bra läkprocess. Men det luktar var. Så vi undrar om man kan tvätta henne med sårtvätt. Finns det sårtvätt för marsvin eller kan man använda sårtvätt för människor?
Cissi bor med 3 andra marsvin och är lägst i rang så det kan vara ett bett från något av de andra marsvinen. Har dock aldrig tidigare inträffat.
Frågorna är: Kan man tvätta med sårtvätt, bör vi göra det, eller ska vi låta det självläka helt?
Är det vanligt att marsvin blir bitna under hakan av andra marsvin? (Vi har haft marsvin i tre år och känner att det är nya saker vi måste lära oss hela tiden. :-) Vi vill göra allt rätt.
Kan de andra marsvinen fara illa av varet? Om det nu skulle hamna i höet eller ströet? (Ser inget var, känner som sagt bara lukten)
Tacksam för svar
Ulrika

Veterinären svarar

Hej Ulrika!

Det är inte jättevanligt att marsvin biter under hakan och det är inte jättevanligt att bitsåret blir infekterat. Det är dock inte omöjligt att det är vad som hänt ditt marsvin. I så fall borde såret läka om du tvättar och håller rent med vanlig sårtvätt för människor, t.ex. klorhexidinlösning eller alsol-lösning.

När jag läser ditt mail blir jag ändå lite orolig att det kan vara tänderna som spökar. Ni själva kan ju bara se framtänderna. Kindtänderna sitter långt in i munnen. Det är ganska vanligt att marsvin får infektioner/bölder i sina tandrötter och då kan bölden öppna sig under hakan. Det luktar väldigt illa och såret vill inte läka på ett enkelt och bra sätt.

Jag tycker därför att ni ska söka veterinärhjälp om såret inte läker inom någon vecka trots noggrann tvätt. Om marsvinet äter dåligt eller slutar äta helt ska ni alltid söka hjälp omgående.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Långa tänder på chinchilla

  Hej! Har en chinchillahona på ca 8 år som plötsligt fått problem med sina framtänder, de slits inte mot varandra utan hon har ett överbett och så lutar de inåt, har precis varit för andra gången och slipat dom hos veterinär men de kommer att växa ut och bli för långa snart igen och man kan ju inte hålla på så varannan månad med narkos. Så min fråga är kan chinchillor klara sig utan framtänderna?…

  Knuttann

  Av: Knuttann

 • Rutten tand.

  Min lilla Hedvig (hamster) hade något konstigt som satt fast i munnen, trodde först att det var ett frö som bara hade fastnat men det visade sig vara en av framtänderna som hade lossnat och även ruttnat. Vad tror ni det beror på? Hon har mycket att gnaga på och har haft fina tänder.. Tills nu.

  popskadad

  Av: popskadad

 • Min chinchilla dreglar

  Hej; en av våra chinchillor på 13,5 år har börjat dregla, vi har märkt ett tag att hans päls har klumpat ihop sig nedanför hakan men har trott att det berott på att han fått vatten på pälsen, men nu har vi märkt att det bildats pölar i buren och att han dreglar konstant. Han har äter utan problem och jag tycker inte att hans tänder ser så långa ut hans dregel är färglöst. vad…

  fanny_birath

  Av: fanny_birath

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons