Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Rött kiss, degu

Hej! Jo, i ungefär en vecka, kanske något längre har min degu, Waldemar kissat rött, i samma nyans som blod, fast lite mer orange. Medan Nils, min andra degu, kissar genomskinligt. De båda är kring 1 år.
Waldemar har dessutom något fel med ögonen. Han har som starr. Fast de reagerar på ljus. På dagen har han smala strimmor av vitt, nästan ingen starr alls. Och på nätterna/kvällarna, har han helt vita fyllda ringar i båda ögonen. Jag gick till Veterinären ang den möjliga starren. Men de hade ingen aning om vad det var och fick bara betala mycket pengar och de var inte så insatta på degus sa de. Så vill inte gå dit igen, förrän jag vet om det är nödvändigt, eftersom de ändå inte är så insatta, som de sa.

Så, finns det något sett man själv kan kolla om ens degu har njursten, eller vad det heter, eller något sår invändigt? För Waldemar äter och dricker som han ska. Men både Nils och Waldemar dricker och kissar väldigt mycket och har gjort det i några månader nu+ att kisset har börjat lukta mycket. Så finns det något jag kan göra själv? För inte kan det vara sommarvärmen som gör att de dricker mer? För har vädrat rummet en del så att det ska vara lite svalt emellanåt. Men de dricker lika mycket ändå. Vad kan jag göra?

Mvh Wendela

Veterinären svarar

Hej Wendela!

Tyvärr är diabetes en ganska vanligt på gerbiler och en ganska vanlig följdsjukdom till diabetes är starr, dvs en grumling av linsen i ögat. Jag kan självfallet inte säga om det är vad som är på tok med din gerbil men det skulle förklara både förändringarna i ögonen och den ökade törsten.

Det förklarar dock inte om urinen är missfärgad och luktar illa. Det kan vara en urinvägsinfektion, urinsten eller något annat. Urinsten brukar man kunna hitta på en röntgen, urinvägsinfektioner kan upptäckas om man tar ett urinprov och skickar det på odling och andra sjukdomar i urinblåsan kan upptäckas på ultrajud även om det kan vara svårt pga storleken.

Diabetes och linsgrumling kan vara svårt att göra något åt, annat än att se till att dieten är sockerfri och full med svårsmälta fibrer och fattig på snabba kolhydrater. Det är också risk att det inte finns något att göra åt ögonen men ska man vara säker måste man gå till en duktig ögonspecialist som kan titta in i ögat med instrument som inte en “vanlig” veterinär har.

Om det föreligger urinvägsinfektion och/eller urinsten finns det dock behandling som kan göra gerbilen frisk. Jag förstår om du inte vill gå tillbaka till den veterinär du varit hos. Försök få tag på någon som är kunnig på  gerbiler och andra gnagare. Jag tycker absolut att du ska söka hjälp även om det kan vara svårt att hitta “rätt” veterinär.

Lycka till!

Lycka till

Veterinären svarar om Gnagare

 • Mitt marsvin dricker mycket !

  Hej, jag har ett marsvin som heter Topas och är 6 år och nu för en vecka sen har hon börjat dricka ganska mycket. Hon äter fortfarande bra men jag vet inte om man borde oroa sig hon har levt ensam i typ 1 år sen hennes kompis Ametist dog, tacksam för svar om vi borde gå till vetrenär eller inte jag läste badaway att marsvin kan leka med vatten flaskan om det är uttråkade.

  wonderchild555

  Av: wonderchild555

 • Marsvin, buren luktar

  Sedan ca ett par månader så har buren börjat lukta urin på ett sätt som inte skett tidigare. Det är påtagligt. Marsvinet är en hona och drygt 7 år. Under samma tid så har hon magrat men äter mer än tidigare. Tycker också att hon har blivit socialare och kommer fram och kollar om man har mat. vad göra? Håkan

  hakan.larsson@skandiafastigheter.se

  Av: hakan.larsson@skandiafastigheter.se

 • guldhamster hona blodig

  Hej min hamster såg jag var lilafärgad runt sin vagina o även röd urin för 2 dagar sen. Nu när jag tittar så är det som blod runt vaginan. hon dricker o kissar o äter som vanligt,. är pigg som vanligt. men det här oroar mig, vad kan det vara? hon är snart 1 år gammal. Hoppas på svar snarast Med vänlig hälsning Majsan

  Majsan

  Av: Majsan

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons