Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Någon fara med min degs?

Hej!
Jag har 2 degusar. En av dem hoppade ner från min famn, när jag skulle resa mig upp för att ha in den i buren. Det var inget högt fall, lika högt från burens näst högsta platå till marken, vilket de ofta brukar hoppa ner ifrån.

Men nu landade han inte på fötterna, utan på sidan såg det ut som. Han blev liggandes en stund och hade lite krampryckningar, så jag tog upp honom och masserade honom lite lätt på sidorna. Sen var han på benen igen. Han rörde sig lite segt först och höll sig nära mig, men sen började han springa som ingenting och leka med sin kompis.

Kan han ha skadat sig, utan att han visar det, eller tappade han bara luften av fallet? Borde jag gå till veterinären, eller finns det något annat jag borde göra?

/Wendela

Veterinären svarar

Hej Wendela!

Degusar är ju alltid lite luriga djur eftersom de är så skickliga på att dölja sjukdom och skador. Visst kan en fallskada ge en tillfällig “omtumling” men det är alltid bra att ha lite extra koll de närmaste dagarna. Skulle du tycka att något är minsta avvikande, tycker jag du ska kolla upp saken för att vara på den säkra sidan. Tycker du att allting verkligen är 100%-igt som det brukar vara, tycker jag att du kan avvakta.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Hamster, benförlamning?

  Hej. Jag har en hamster som är 1 år gammal. Han äter och dricker regelbundet. Igår så märkte jag att han inte går ordentligt, det är som att hans ben släpar lite. När jag kände efter så kändes det som att han inte ens hade ett skelett där. Det verkade jätte konstigt. Han var jätte virrig och gick runt, ramlade omkull då och då. Han hade ingen balans!. Jag ringde till veterinären och dem sa…

  Nelliegranstrom

  Av: Nelliegranstrom

 • Hamster tappad på golvet

  Hej jag höll i min hamster och jag tappa den på golvet och han brukar vara väldigt sprallig springa runt och aldrig vara still oså brukar han aldrig darra. Nu efter att jag tappat honom så är han väldigt lugn han springer inte runt och han darrar väldigt mycket och så kliar han sig väldigt mycket med högra foten,kan det bero på att han skadat den eller?

  Jasmina-love

  Av: Jasmina-love

 • Gerbil med bruten svans

  Upptäckte idag att min dottersgerbil honas svans bara hängde som död o är kall .. kommer den ramla av eller ska vi ta henne till veterinären för att ta bort den? Carina

  aniraC67

  Av: aniraC67

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons