Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Mitt marsvin är magert

Hej!
Jag har en fråga angående min marsvinshona på 4 år.
Hon går inte upp i vikt.
Enda sen hon var liten har man känt hennes ben på de flesta ställen i kroppen och hon har alltid varit väldigt liten och mager i sin storlek.
Jag vet att det har gått 4 år sen vi köpte henne, och jag har oroat mig flera gånger förr, men hon mår bra, är pigg och äter hur mycket som helst.
Dessutom har vi varit hos veterinären två gånger pga. en liten knöl och för att hon tappat massa päls på magen, benen och andra ställen på kroppen. Knölen gick inte att ta prov på för att mitt marsvin reagerade så starkt på sprutan så veterinären sa att hon trodde att det var en irriterad hårsäck/finne. Pälsen tog de prov på (men hittade inga parasiter eller andra konstigheter) och provbehandlade t.o.m mot en slags parasit. Nu har det gått nästan 4 veckor sen veterinärbesöken och knölen är kvar (tror dock att den blivit mindre) och pälsen har ännu inte växt ut.
Är det något fel på henne?
För om hon hade haft någon typ av sjukdom skulle den inte ha uppenbarat sig vid det här laget då?

Veterinären svarar

Hej!

Det låter utan tvekan som att det är något som inte står riktigt rätt till med ditt marsvin. Kanske är det något medfött och då är det ofta svårt att göra något åt saken men vill man verkligen utreda saken måste man ta mer prover och göra mer undersökningar.

Tänderna bör kollas i narkos, man bör kolla efter äggstockscystor, man bör ta blodprover och kolla funktionen på sköldkörteln, kolla efter eventuella kroniska infektioner mm.

Om din veterinär inte tycker att hon/han kan göra allt det här kanske du kan få en remiss till någon som är mer specialiserad på marsvin.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Vad är det för fel?

  Hej! Min dvärghamster som är 1 år och köpt på en djuraffär beter sig väldigt konstigt. Han rör sig ryckigt med huvudet och sin kropp. Han reagerar inte heller lika bra när jag te.x. säger hans namn. Det är inte diabetes eller någonting för han har inte kissat mycket osv. Vad kan detta bero på?

  m97vpn

  Av: m97vpn

 • Mitt marsvin är magert

  Hej! Jag har en fråga angående min marsvinshona på 4 år. Hon går inte upp i vikt. Enda sen hon var liten har man känt hennes ben på de flesta ställen i kroppen och hon har alltid varit väldigt liten och mager i sin storlek. Jag vet att det har gått 4 år sen vi köpte henne, och jag har oroat mig flera gånger förr, men hon mår bra, är pigg och äter hur mycket…

  Jessica_marsvin

  Av: Jessica_marsvin

 • Min hamster beteer sig udda och dricker ovanligt mycket

  Hej! Min 3 åriga hamsterhane har på senare tid börjat 'flytta runt' och mublera om i sin bur. Han började att kissa i sin matskål och samlade mat i hörnet där han brukar kissa - och byter tillbaka helt plötsligt (jag städar buren 2 ggr i veckan och bytet sker oftast efter det att jag har städat). Han har böjat bädda på olika ställen i buren olika dagar. är han stressad? Och vad kan jag…

  emycharlotta

  Av: emycharlotta

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons