Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min hamster beteer sig udda och dricker ovanligt mycket

Hej!

Min 3 åriga hamsterhane har på senare tid börjat ‘flytta runt’ och mublera om i sin bur. Han började att kissa i sin matskål och samlade mat i hörnet där han brukar kissa - och byter tillbaka helt plötsligt (jag städar buren 2 ggr i veckan och bytet sker oftast efter det att jag har städat). Han har böjat bädda på olika ställen i buren olika dagar. är han stressad? Och vad kan jag isåfall göra? Buren står så långt ifrån eletriska aparater som möjligt (har hört att de blir stressade av sant), den står dragfritt och han får komma ut i både paddock och boll.

Han har en allsidig kost av foder, nötter, tuggpinnar och grönsaker. Han är lika aktiv fortfarande och verkar ha lika mycket energi som tidigare. Däremot har han börjat dricka nästan dubbelt så mycket som tidigare. Han har även börjat att attackera sin vattenflaska med jämna mellanrum (han griper tag om ‘kranen’ med bada tassarna och drar tänderna up och ner och riktigt rycker och hammrar på den).  Hans klor har även börjat växa. Snabbt. Har aldrig behövt klippa dem men nu efter 3 år måste jag klippa ett par klor om dagen (han låter mig inte klippa så många at gången). Ett annat problem som har upstått samtidigt med detta, är att han när han kommer ut efter att ha sovigt flera timmar kan han ha svårt at öppna ett av ögonen. Det händer kanske 4-5 ggr i veckan. Det tar ett par minuter sen fixar han till det själv.

Hade en de har förändringarna uppstått med några månder emellan hade jag nog inte märkt något men de hände nästan samtidigt.

Tror du att han är sjuk eller bara gammal? Han påminner lite om en senil människa.

tacksam för svar

Veterinären svarar

Hej!

Med tanke på att din hamster är 3 år gammal, måste man räkna med att åldern spelar in. Djur kan precis som vi människor bli senila och få ålderssjukdomar. Hamstrar har även ganska lätt att få en sjukdom i binjurarna som ger en ökad kortison-produktion i kroppen och därmed ökad törst. Det kan även vara problem med njurarna som orsakar törsten.

När det gäller ögonen tror jag det kommer som en följd av att din hamster mår dåligt av något annat. Det är vanligt att hamstrar får klibbiga ögon när de blir sjuka eller mår dåligt av olika skäl.

Jag tycker du ska kontakta en veterinär som kan hjälpa dig med råd om vad du ska göra med din hamster. Du måste dock vara beredd på att du kan få beskedet att det bästa är att låta honom få somna in.

Hoppas det löser sig på bästa sätt!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Vad är det för fel?

  Hej! Min dvärghamster som är 1 år och köpt på en djuraffär beter sig väldigt konstigt. Han rör sig ryckigt med huvudet och sin kropp. Han reagerar inte heller lika bra när jag te.x. säger hans namn. Det är inte diabetes eller någonting för han har inte kissat mycket osv. Vad kan detta bero på?

  m97vpn

  Av: m97vpn

 • Mitt marsvin är magert

  Hej! Jag har en fråga angående min marsvinshona på 4 år. Hon går inte upp i vikt. Enda sen hon var liten har man känt hennes ben på de flesta ställen i kroppen och hon har alltid varit väldigt liten och mager i sin storlek. Jag vet att det har gått 4 år sen vi köpte henne, och jag har oroat mig flera gånger förr, men hon mår bra, är pigg och äter hur mycket…

  Jessica_marsvin

  Av: Jessica_marsvin

 • Min hamster beteer sig udda och dricker ovanligt mycket

  Hej! Min 3 åriga hamsterhane har på senare tid börjat 'flytta runt' och mublera om i sin bur. Han började att kissa i sin matskål och samlade mat i hörnet där han brukar kissa - och byter tillbaka helt plötsligt (jag städar buren 2 ggr i veckan och bytet sker oftast efter det att jag har städat). Han har böjat bädda på olika ställen i buren olika dagar. är han stressad? Och vad kan jag…

  emycharlotta

  Av: emycharlotta

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons