Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min Gerbil - kissar ofta

Hej där !

Han är pigg och väldigt väldigt tam, dagligen aktiveras han genom att få springa/leka fritt i vardagsrummet och gosa på soffan genom att bli kliad tills han somnar :). Det jag märkt på sistone dock är att han kissar väldigt ofta i sandlådan, det är nästan som att han får panik för att hinna dit. Hans aptit har alltid varit bra trots att han saknar framtänder numera, men i samband med hans kiss symtom så har hans aptit blivit avsevärt sämre. Han äter de senaste dagarna minimalt av sin gerbil nature( som jag krossar) och äggfoder som komplement, men när jag prövar att ge honom bröd eller ost som är hans favorit godis så slukar han det på 2 sekunder.

Var precis hos vetten som skrev ut vitamintillskott mot kiss problemen då han tidigare fått antibiotika 2 gånger mot öroninfektion.  Det var inte bra att låta de goda bakterierna dödas av ännu en antibiotika kur. Men min fråga är om det är rätt väg att gå ifall han har urinvägsinfektion ? Kan tranbärs juice hjälpa som jag läst kan ha effekt?

Mvh / S

Veterinären svarar

Hej!

Jag tror inte tranbärsjuice kan döda bakterier om de redan finns där. Jag tror dock att det skulle eventuellt skulle kunna förebygga bakterietillväxt. Man tror i alla fall det kan ha en förebyggande effekt på människor.

Om det vitamintillskott du fick av din veterinär inte hjälper mot problemen, tycker jag att du ska höra av dig till veterinären igen. Man bör då ta ett urinprov och skicka på odling samt röntga din gerbil för att utesluta eller bekräfta urinsten.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Mitt marsvin dricker mycket !

  Hej, jag har ett marsvin som heter Topas och är 6 år och nu för en vecka sen har hon börjat dricka ganska mycket. Hon äter fortfarande bra men jag vet inte om man borde oroa sig hon har levt ensam i typ 1 år sen hennes kompis Ametist dog, tacksam för svar om vi borde gå till vetrenär eller inte jag läste badaway att marsvin kan leka med vatten flaskan om det är uttråkade.

  wonderchild555

  Av: wonderchild555

 • Marsvin, buren luktar

  Sedan ca ett par månader så har buren börjat lukta urin på ett sätt som inte skett tidigare. Det är påtagligt. Marsvinet är en hona och drygt 7 år. Under samma tid så har hon magrat men äter mer än tidigare. Tycker också att hon har blivit socialare och kommer fram och kollar om man har mat. vad göra? Håkan

  hakan.larsson@skandiafastigheter.se

  Av: hakan.larsson@skandiafastigheter.se

 • guldhamster hona blodig

  Hej min hamster såg jag var lilafärgad runt sin vagina o även röd urin för 2 dagar sen. Nu när jag tittar så är det som blod runt vaginan. hon dricker o kissar o äter som vanligt,. är pigg som vanligt. men det här oroar mig, vad kan det vara? hon är snart 1 år gammal. Hoppas på svar snarast Med vänlig hälsning Majsan

  Majsan

  Av: Majsan

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons