Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min gerbil har en varböld

Hej!
Min gerbilhona har fått en liten varböld på höger sida på kinden. Den är grön och det känns som en liten kula, hon fick den igår. Finns det något att göra? Eller måste hon avlivas?
Hon väntar dessutom gerbilungar som föds ungefär om 1 vecka.
Är det farligt? Kan man stoppa något på den som trycker ner den, typ ett bandage?

Mvh,Lave
Jätte tacksam för snabba svar!
Bild på hennes varböld: http://gerbiler.ifokus.se/u2/772af95c5327ddd32bffef793caa76ca/default/img-2871.jpg

Veterinären svarar

Hej!

Om det är en varböld brukar man inte behöva avliva.  Det brukar räcka med att tömma bölden och eventuellt behandla med antibiotika. Det som komplicerar saken i det här fallet är om din gerbil är dräktig. Man vill ju helst inte söva ett dräktigt djur.

Jag tycker du ska söka hjälp hos en gnagarkunnig veterinär som kan bedöma vad som är bäst att göra. Verkar honan pigg och fräsch samt äter, kanske det är bästa att vänta. Verkar hon må dåligt av bölden, kanske man kan göra en provisorisk tömning utan att söva.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Marsvinet har parasiter

  Båda våra marsvin har blivit behandlade mot sellnic (ivomec) men det ena fortsätter att klia sig och har fått några små kala fläckar, på bakbenen, magen och lite bakom öronen. Har inte sett något som skulle tyda på att det är pälsätare. Kan det vara sellnic igen? Om det inte är det vad ska man använda för att få bort förmodade parasiter? Allt ohyreshampoo verkar vara borttaget... Fungerar frontline?

  mahel30

  Av: mahel30

 • Öm i huden marsvin

  Hej! Vårt Marsvin Teo kliar sig mycket på bakdelen. När vi " hjälper" till o kliar verkar han bli irriterad. Han har inte tappat något hår o huden under ser vit o fin ut. Vad kan detta vara? Tack på förhand! / Fam. Rozinszki

  Tindra Rozinszki

  Av: Tindra Rozinszki

 • Behandling mot parasiter hos marsvin

  Vi har ett marsvin som veterinären tror har parasiter. Han har fått flera sprutor men det är fortfarande inte borta. Vi har fått ett medel att bada honom med men vi är tveksamma om det verkligen är bra. Medlet heter Limeplus Dip. Vad rekommenderar ni? Vi bor i Dubai så expertisen på marsvin här är begränsad. Väldigt tacksamma för svar! Med vänliga hälsningar, Maria, Lisa och Turbo

  MariaDR

  Av: MariaDR

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons