Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Marsvin

Hej mina marsvin får bra hö köpt av en bonde ja gör hö påsar åt mina marsvin i 6 liters plastpåsar dom får en varsin plastpåse hö på morgonen sen får dom en varsin till på eftermiddagen vi gör så anars blir de väldigt mycket hö ja slänger vilket strö i buren är bäst?

Veterinären svarar

Hej!

Det är viktigt att dina marsvin alltid har fri tillgång på hö. Man ska inte ransonera det. Därmed inte sagt att man måste slösa. Om du är säker på att dina marsvin har kunnat äta så mycket hö de vill ända fram till det är dags att få nästa påse är det OK men har det varit tomt på hö i buren flera timmar får du öka på mängden.

När det gäller strö är det an smaksak. Personligen brukar jag förespråka ett riktigt tjock lager halm (ca 2 dm) ovanpå något som suger upp, t.ex. tidningspapper eller spån. Marsvin tycker om att gömma sig i och göra gångar i halmen och den utgör ett luftigt och mjukt underlag för djurens känsliga fötter. Allt fler marsvinägare har börjat ha vetbed i botten, en teddyfilt som egentligen är avsett för hundar att ligga på. Det är också mjukt och luftigt och man kan tvätta filten i tvättmaskinen.

De vanligaste strömaterialen att ha i toahörnan är kutterspån, alspån och papperspellets. Jag tycker inte om kutterspån, jag tycker det är skräpigt och flygigt samt luktar starkt men en del marsvinsägare föredrar det.

Du får prova dig fram och se vad som passar dig och dina marsvin.

Lycka till!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Marsvin

  Hej mina marsvin får bra hö köpt av en bonde ja gör hö påsar åt mina marsvin i 6 liters plastpåsar dom får en varsin plastpåse hö på morgonen sen får dom en varsin till på eftermiddagen vi gör så anars blir de väldigt mycket hö ja slänger vilket strö i buren är bäst?

  amanda_norsell

  Av: amanda_norsell

 • Klor

  Hur ofta borde man klippa klorna?

  Kotorman

  Av: Kotorman

 • Skaffa marsvin?

  Ja, nu är det så att jag funderar på att skaffa marsvin, och har därför några frågor. Till och börja med undrar jag ifall man tar hand om marsvin likadant som med kaniner, då jag i nuläget har en kanin, och även en dvärghamster (är väldigt erfaren av gnagare sen innan, och har hjälpt min vännina sen tidigare att ta hand om hennes marsvin osv, men undrar ändå för säkerhetskull) Är det så att man…

  Mosen04

  Av: Mosen04

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons