Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Marsvin - Diagnostisera hjärtproblem?

Hej!
Min marsvinshona, ca 5,5 år, hade misstänkt övre luftvägsinfektion för ca 1 månad sedan. Hon fick Bactrim 10 dagar. Vid återbesök hos veterinären tyckte vet att det fortfarande lät onormalt i lungorna (jämfört med mitt andra marsvin) samt att hon hade något förhöjd temperatur. Vet ordinerade Marbocyl 10 dagar + metacam 4 dagar för att infektionen troligtvis inte var över.
Mot slutet av Marbocyl behandlingen tycker jag att mitt marsvin sover mycket mera, har sämre aptit samt är mer passiv. Nu är antibiotika behandlingen klar men jag måste fortfarande stödmata henne. Hon har också haft ett särskilt ljud, svårt att förklara, som en kaffebryggare. Inte alltid, vissa dagar. Detta ljud har jag hört hos henne för något år sedan också, men mycket mera nu. Hon har hostat nån gång men inte särskilt mycket. Efter att ha läst på nätet att sådant ljud kan bero på vatten i lungorna (och hjärtproblem) besökte jag vet ang. detta ljud igår. Vet kunde inte höra något onormalt genom stetoskop, och tyckte hjärta+lungor såg normala ut vid röntgen. Enligt honom beror ljudet på att marsvinet har slem i lungorna efter infektionen.

Fråga 1: Hur lätt/svårt är det att diagnostisera hjärtproblem och vatten i lungorna hos marsvin med röntgen? Enligt vad jag läste på nätet är det svårt, men vet verkade säker. Är det troligt att marsvinet har slem i lungorna efter infektionen som kan orsaka ljud?
Fråga 2: Trots att Marbocyl behandlingen är klar sedan flera dagar, har marsvinet fortfarande dålig aptit. Är detta normalt? Hon äter det andra marsvinets bajs, jag antar att hon behöver reparera tarmfloran. Vad kan jag ge henne för att förbättra tarmfloran? Tror inte dom har proviva här i schweiz där jag befinner mig.
Fråga 3: Vet tyckte jag skulle ge Metacam (0,15 ml/dag) 5 dagar till för att dämpa ev inflammation i luftvägarna. Verkar detta rimligt? Kan det vara Metacamen som orsakar den dåliga aptiten?

Mycket tacksam för synpunkter på detta!
Stort tack
/Emely

Veterinären svarar

Hej Emely!

Det är korrekt att marsvin kan få hjärtsjukdomar som kan leda till lungödem (vätska i lungorna). Jag håller med om att det kan vara svårdiagnostiserat både på röntgen och via auskultation med stetoskop. Om du hittar en veterinär som har rätt utrustning och kunskap vore det bästa att göra ett ultraljud på hjärtat.

Om du inte får tag på någon, är andra alternativet att sätta marsvinet på vätskedrivande för att se om rosslingarna minskar då. Om så är faller, måste marsvinet ha vätskedrivade reste av livet för att hålla lungorna fria från ödem.

Om man inte hittar något hjärtfel och ditt marsvin inte svarar på ovanämnda behandling, får man anta att det är lunginflammationen som antingen inte givit med sig helt att den ställt till så stora skador i lungorna att funktionen är nedsatt. Tyvärr är den här typen av skador ofta permanenta. En del marsvinsägare ser en förbättring om man ge slemlösande och/eller bronkdilaternade.

Det kan vara antibiotikakurerna som haft en negativ effekt på aptiten men det kan även vara sjukdomen i sig eller andra orsaker. Jag tycker att du ska ge Metacam tills aptiten blir bättre eftersom det förebygger eventuell magsmärta vid nedsatt aptit. Jag har hittills inte stött på något marsvin som blivit dåligt av Metacamet men självfallet är det inte omöjligt.

Hoppas du fått svar på dina undringar!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Marsvin

  Hej! Jag har en 3-årig marsvinshona som har fått ansträngd andning, jag tog henne till veterinären i Malmö som ska vara väldigt kunnig om just marvin, Cecilia Trädgårdh. Där konstaterades det att hon hade vätska i lungorna och att hon även hade cystor på äggstockarna men att det inte var något jag behövde oroa mig för. Hon tyckte att vi skulle gå vidare med att göra ett ultraljud på hennes hjärta för att se om…

  julia_andersson

  Av: julia_andersson

 • Hjärtproblem?

  Hej! Jag har ett marsvin som heter Sara på cirka 3 år. Jag och min mamma köpte henne på en omplacering i Göteborg. Hon har varit lite rädd för människor sen hon föddes men vi har gjort henne lite tamare. Hon bor med två andra marsvin: En hona (1 år) och en kastrerad hane (2 år). Sara är ett känsligt marsvin och försvarar sig inte vad jag har sett utan skriker när nåt marsvin bråkar…

  emelie_johansson

  Av: emelie_johansson

 • Marsvin - Diagnostisera hjärtproblem?

  Hej! Min marsvinshona, ca 5,5 år, hade misstänkt övre luftvägsinfektion för ca 1 månad sedan. Hon fick Bactrim 10 dagar. Vid återbesök hos veterinären tyckte vet att det fortfarande lät onormalt i lungorna (jämfört med mitt andra marsvin) samt att hon hade något förhöjd temperatur. Vet ordinerade Marbocyl 10 dagar + metacam 4 dagar för att infektionen troligtvis inte var över. Mot slutet av Marbocyl behandlingen tycker jag att mitt marsvin sover mycket mera, har…

  emely_möller

  Av: emely_möller

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons