Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Marsvin blöder runt mun och på läppen

Hej! Jag har 2 marsvin, syskon som jag har haft i typ 4-5 år nu. Idag fick vi ett till marsvin som är typ 1 år gammalt. Alla är honor. När vi satte ihop dem ute på gräsmattan under ett berlock gick allt jättebra så då fixade vi iordning en nystädat bur som ingen av dem har varit i innan och stoppade ner alla 3 samtidigt. Mina gamla marsvin har ett hus av trä som de sover i oftast, men det nya marsvinet har en bit av ett avloppsrör som hon sover i och hon är väldigt fäst vid det röret. Men när jag hade gått och lagt mig så hörde jag hur de började pipa ganska högt och sprang omkring mycket i buren. Efter ett tag blev det tyst, förutom ett marsvin som satt och kurrade och pep tyst. Tillslut gick jag upp och kollade till dem. Ett av mina marsvin sitter alldeles stilla under sitt trähus och skakar lite. Försiktigt lyfter jag upp henne och ser blod på sidan av hennes mun. Jag blir direkt orolig och undersöker varifrån blodet kommer. Det visar sig att hon har fått ett jack i läppen, som inte är så stort. Men sedan upptäcker jag ett större sår, som sitter på sidan av läppen strax ovanför käken och strax under kindbenet. Såret var inte jättestort utan kanske inte bredare än 5mm. Men det blödde jättemycket! Inte rann, men hon var röd på en hyfsat stor fläck vid munnen. Jag vet inte vilket av marsvinen som skadade henne, eller om det var med flit eller inte. Ska vi kolla upp det hos veterinär eller något? Vi tror att hon kan ha blivit riven av en köp eller blivit biten? Eller ska vi avvakta och se om det blir bättre?

Veterinären svarar

Hej!

Jag tror att det är någon av de andra marsvinen som bitit. Det är inte ovanligt med skador på läppar, nos och öron. Om såren är små och inte behöver sys, kan man avvakta. Man kan tvätta med alsollösning eller klorhexidinlösnig. Håll koll att det inte börjar se infekterat ut. I så fall bör ni söka veterinärhjälp.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Marsvin blöder runt mun och på läppen

  Hej! Jag har 2 marsvin, syskon som jag har haft i typ 4-5 år nu. Idag fick vi ett till marsvin som är typ 1 år gammalt. Alla är honor. När vi satte ihop dem ute på gräsmattan under ett berlock gick allt jättebra så då fixade vi iordning en nystädat bur som ingen av dem har varit i innan och stoppade ner alla 3 samtidigt. Mina gamla marsvin har ett hus av trä som…

  izabella_wågström

  Av: izabella_wågström

 • kliande sår

  Min gerbril blev dålig, blev biten av vår andra gerbril. Nu har vi tagit isär dom, han var jätte dålig några dagar men är piggare nu. Har ätit hela tiden. Men såret han fick kliar så handlar sig så det inte läker vad ska jag göra?

  nesse

  Av: nesse

 • Hamster

  Min katt slet av skinn och hår på vår hamster men inte all skinn bara översta lagret, hamstern är slå och tittar bara med ett öga, dålig balans , kommer ej upp när han hamnar på rygg, men äter och dricker.. Tror du han överlever?

  Tess7606

  Av: Tess7606

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons