Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kemisk kastrering på råtta?

Hej!
Jag har liten fundering om man kan kastrera sin råtta Kemiskt?
Att kastrera är sista utvägen så jag inte vill utsätta råttan för den stora risken med narkosen, jag har redan förlorat alla råttor jag låtit operera så är väldigt tveksam till vanlig kastrering om det absolut inte är nödvändigt.

Jag pratade med en väninna som kastrerar sina illrar kemiskt (chipp) och hon föreslog att jag skulle kolla upp ifall det är möjligt att göra det även på råttor.
Jag har aldrig hört talas om kemisk kastrering på smådjur så skulle vara väldigt intressant att veta om det utförs.

MVH
Johanna

Veterinären svarar

Hej Johanna!

Hormonchip används som kemisk kastrering och som behandling vid vissa sjukdomar på allt fler smådjur. Jag har dock hittills aldrig använt det på råtta. Kanske anledningen är att operationen inte är så farlig som många tror (ffa inte om den utförs av en råttvan veterinär), att effekten kanske inte sitter i så länge eller inte ger god effekt alls samt att det är dyrare att kastrera kemiskt.

Rent teoretiskt vore det inte omöjligt att använda hormonchip på råttor men jag som sagt ingen egen erfarenhet och har inte hört talas om att man använder metoden rutinmässigt i något land. Det finns en vetenskaplig studie från 2012 som visat att behandlingen har en fertilitetsbegränsande effekt men man vet inte hur säkert det är och hur ofta man behöver upprepa behandlingen. Det fanns indikationer på att råtthonor skulle vara mer eller mindre sterila i ca 7 månader men fler studier krävs och även studier på hanar.

Vi får se hur utvecklingen blir i framtiden men jag tycker inte du ska vara så orolig för ett kirurgiskt ingrepp om det det gör av en kunnig veterinär samt om inte råttan är gammal och/eller sjuk.

Veterinären svarar om Gnagare

 • Kastrering av råtta

  Hej! Jag undrar hur mycket skulle det kosta att kastrera 2 han råttor? Jag antar att det är olika, men skulle ni veta på något sett hur mycket det skulle kosta hos Roslagstulls djurklinik.

  Emi

  Av: Emi

 • Kastrering chinchilla/ihop sättning med honor

  Hej, Jag äger två stycken chinchilla honor och min pojkvän äger två chinchilla hanar. Den ena hanen är snart 4 år och den andra är 2 år. Jag tänkte höra med dig om man kan kastrera hanarna och sätta ihop dem med mina två honor. Kommer dem slåss om honorna iallafall fast dem är kastrerade? kommer i såna fall det beteendet försvinna? kommer dem alltid försöka para sig med honorna? hur länge ligger sperman kvar…

  Annsofiew

  Av: Annsofiew

 • Kastrera mina kaniner eller inte?

  Hej! Jag har 4 kaniner som bor hemma hos mig. Tre lejonhuvade och en dvärgvädur. Jag har fött upp två kullar och en av ungarna behöll jag (som är en av de lejonhuvade jag har nu). Jag ser alltid till att de mår bra och låter de springa fritt i huset när jag är hemma för att vakta dem. Mitt problem är att dotter och mamma som bor tillsammans har varit skendräktiga ett tag nu…

  יעל_יהודית_רגזתו

  Av: יעל_יהודית_רגזתו

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons