Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kastrera mina kaniner eller inte?

Hej! Jag har 4 kaniner som bor hemma hos mig. Tre lejonhuvade och en dvärgvädur. Jag har fött upp två kullar och en av ungarna behöll jag (som är en av de lejonhuvade jag har nu). Jag ser alltid till att de mår bra och låter de springa fritt i huset när jag är hemma för att vakta dem. Mitt problem är att dotter och mamma som bor tillsammans har varit skendräktiga ett tag nu och är mamman är på dottern hela tiden. De är rumsrena men pappan och dottern brukar fortfarande kissa i soffan och så. Annars är de hur söta och snälla som helst, de markerar sina revir mycket och är inre alltid sociala men när de väl är det så är de helt underbara! Jag vill fortsätta föda upp kaniner eftersom jag verkligen älskar dem. Men jag oroar mig för att de ska må dåligt av det. Jag har även läst om att de kan få cancer om de inte kastreras. Samtidigt är jag rädd för att operera dem då jag riskerar att förlora dem. Kan jag vänta med att kastrera dem när de blivit äldre?  Vad rekommenderar ni att jag gör? Vad förändrar efter att de kastreras? Är det i deras bästa intresse? Tanken på att kastrera dem känns hemsk, som att jag tar bort en bit av dem och jag känner inga rättigheter till att göra det då det är deras kropp….  jag är lite förvirrad, jag vill i slutet endast att de ska få det bästa liv de kan få. Vad ska jag göra? Tack!! /yael

Veterinären svarar

Hej Yael!

Vill du ta fler kullar, kan du självfallet inte kastrera än. Jag tycker dock inte du ska ta mer ungar på honorna om de är äldre än fyra år. De kan då få “pensioneras” och bli kastrerade.

Jag är en stor förespråkare för kastration av honkaniner eftersom det är så vanligt med livmodersjukdomar. Andra positiva effekter är att urinmarkeringar brukar minska avsevärt och parningsbeteendet brukar minska en del.

Visst kan det vara en etisk fråga om man ska operera djur eller inte men samtidigt är det också en etisk fråga om vi ska ha dem i fångenskap över huvud taget. Har vi väl taget det steget, tycker jag att man ska göra det som är mest hälsomässigt fördelaktigt för djuren (både fysiskt och psykiskt).

Om du gör operationerna på en klinik som har kunskap och vana att jobba med och söva kaniner, är riskerna väldigt små.

Läs gärna mer i artikeln om kastration i artikeln som jag länkat till.

Lycka till!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Kastrering av råtta

  Hej! Jag undrar hur mycket skulle det kosta att kastrera 2 han råttor? Jag antar att det är olika, men skulle ni veta på något sett hur mycket det skulle kosta hos Roslagstulls djurklinik.

  Emi

  Av: Emi

 • Kastrering chinchilla/ihop sättning med honor

  Hej, Jag äger två stycken chinchilla honor och min pojkvän äger två chinchilla hanar. Den ena hanen är snart 4 år och den andra är 2 år. Jag tänkte höra med dig om man kan kastrera hanarna och sätta ihop dem med mina två honor. Kommer dem slåss om honorna iallafall fast dem är kastrerade? kommer i såna fall det beteendet försvinna? kommer dem alltid försöka para sig med honorna? hur länge ligger sperman kvar…

  Annsofiew

  Av: Annsofiew

 • Kastrera mina kaniner eller inte?

  Hej! Jag har 4 kaniner som bor hemma hos mig. Tre lejonhuvade och en dvärgvädur. Jag har fött upp två kullar och en av ungarna behöll jag (som är en av de lejonhuvade jag har nu). Jag ser alltid till att de mår bra och låter de springa fritt i huset när jag är hemma för att vakta dem. Mitt problem är att dotter och mamma som bor tillsammans har varit skendräktiga ett tag nu…

  יעל_יהודית_רגזתו

  Av: יעל_יהודית_רגזתו

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons