Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hjärtproblem?

Hej!

Jag har ett marsvin som heter Sara på cirka 3 år. Jag och min mamma köpte henne på en omplacering i Göteborg. Hon har varit lite rädd för människor sen hon föddes men vi har gjort henne lite tamare.

Hon bor med två andra marsvin: En hona (1 år) och en kastrerad hane (2 år).
Sara är ett känsligt marsvin och försvarar sig inte vad jag har sett utan skriker när nåt marsvin bråkar med henne.

Problemet är att när jag skulle städa buren imorse så la jag alla marsvin i en transportbur, dom bråkade lite. När jag la tillbaka dom så märkte jag inte att det var nåt problem med Sara men när jag skulle ta upp henne en stund efter för att mysa så kände jag att hennes hjärta bultade starkare än vanligt och hon stönade för varje slag, jag är inte säker på att det är hjärtat. Jag kollade på “näsborrarna” och det var inget fel på dom. När jag la tillbaka henne så såg jag att kroppen reagerade också för varje slag. Plockade lite gräs åt henne och hon åt som vanligt men sen när hon hade ätit klart så var det så igen. Är väldigt orolig och stressad. Imorgon på morgonen kommer mina föräldrar hem så ska prata med dom också om det.
Kan jag behandla henne med nåt? Ska jag åka till en veterinär? Är det allvarligt?

Snälla svara för att jag är väldigt orolig.

Veterinären svarar

Hej!

Marsvin kan drabbas av både hjärtsjukdomar (vanligast är en sjukdom som kallas cardiomyopati) och lungsjukdomar. Jag tycker absolut att du ska ta ditt marsvin till veterinären. Man bör lyssna noga på både hjärta och lungor och kanske det behövs ultraljud och/eller röntgen av bröstkorgen. Många av de sjukdomar som ett marsvin kan få i hjärta och lungor kan behandlas framgångsrikt men tyvärr inte alla.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Marsvin

  Hej! Jag har en 3-årig marsvinshona som har fått ansträngd andning, jag tog henne till veterinären i Malmö som ska vara väldigt kunnig om just marvin, Cecilia Trädgårdh. Där konstaterades det att hon hade vätska i lungorna och att hon även hade cystor på äggstockarna men att det inte var något jag behövde oroa mig för. Hon tyckte att vi skulle gå vidare med att göra ett ultraljud på hennes hjärta för att se om…

  julia_andersson

  Av: julia_andersson

 • Hjärtproblem?

  Hej! Jag har ett marsvin som heter Sara på cirka 3 år. Jag och min mamma köpte henne på en omplacering i Göteborg. Hon har varit lite rädd för människor sen hon föddes men vi har gjort henne lite tamare. Hon bor med två andra marsvin: En hona (1 år) och en kastrerad hane (2 år). Sara är ett känsligt marsvin och försvarar sig inte vad jag har sett utan skriker när nåt marsvin bråkar…

  emelie_johansson

  Av: emelie_johansson

 • Marsvin - Diagnostisera hjärtproblem?

  Hej! Min marsvinshona, ca 5,5 år, hade misstänkt övre luftvägsinfektion för ca 1 månad sedan. Hon fick Bactrim 10 dagar. Vid återbesök hos veterinären tyckte vet att det fortfarande lät onormalt i lungorna (jämfört med mitt andra marsvin) samt att hon hade något förhöjd temperatur. Vet ordinerade Marbocyl 10 dagar + metacam 4 dagar för att infektionen troligtvis inte var över. Mot slutet av Marbocyl behandlingen tycker jag att mitt marsvin sover mycket mera, har…

  emely_möller

  Av: emely_möller

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons