Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hamster, benförlamning?

Hej.
Jag har en hamster som är 1 år gammal. Han äter och dricker regelbundet.
Igår så märkte jag att han inte går ordentligt, det är som att hans ben släpar lite. När jag kände efter så kändes det som att han inte ens hade ett skelett där. Det verkade jätte konstigt. Han var jätte virrig och gick runt, ramlade omkull då och då. Han hade ingen balans!.

Jag ringde till veterinären och dem sa att det kan bero på vitaminbrist och att det är viktigt att se till att hans rumpa/ben är varm. Hans rumpa och ben är varma, han äter ordentligt, sover som han brukar, bökar runt i buren och dricker som han ska. Så nu har jag köpt vitaminer som man häller ner i vattenflaskan.

Jag ser ingen anledning till att åka in till en veterinär då han inte verkar ha ont, han springer i hjulet och verkar må bra. Borde jag avvakta och se ifall han blir sämre/bättre? För just nu verkar det inte som att han lider, då han inte piper när jag tar i honom.

Med vänliga hälsningar, Nellie

Veterinären svarar

Hej Nellie!

Det är svårt att svara på vad som hänt men det mest troliga är att din hamster skadat sig eller att han fått en skada/sjukdom i hjärnan eller innerörat där balansorganet sitter.

Jag håller med om att det kanske inte finns något sätt att hjälpa honom men ska man vara helt säker måste en hamsterkunnig veterinär få undersöka honom. Man kan röntga och se om det finns skador på ben eller rygg och man kan få lite ledtrådar till eventuella andra orsaker genom att kontrollera reflexer och annat.

Skulle din hamster spontant långsamt bli bättre och bättre, kan du avvakta. Skulle det bli sämre och sämre eller om han tar skada av sitt handikapp, måste du söka veterinärhjälp.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Hamster, benförlamning?

  Hej. Jag har en hamster som är 1 år gammal. Han äter och dricker regelbundet. Igår så märkte jag att han inte går ordentligt, det är som att hans ben släpar lite. När jag kände efter så kändes det som att han inte ens hade ett skelett där. Det verkade jätte konstigt. Han var jätte virrig och gick runt, ramlade omkull då och då. Han hade ingen balans!. Jag ringde till veterinären och dem sa…

  Nelliegranstrom

  Av: Nelliegranstrom

 • Hamster tappad på golvet

  Hej jag höll i min hamster och jag tappa den på golvet och han brukar vara väldigt sprallig springa runt och aldrig vara still oså brukar han aldrig darra. Nu efter att jag tappat honom så är han väldigt lugn han springer inte runt och han darrar väldigt mycket och så kliar han sig väldigt mycket med högra foten,kan det bero på att han skadat den eller?

  Jasmina-love

  Av: Jasmina-love

 • Gerbil med bruten svans

  Upptäckte idag att min dottersgerbil honas svans bara hängde som död o är kall .. kommer den ramla av eller ska vi ta henne till veterinären för att ta bort den? Carina

  aniraC67

  Av: aniraC67

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons