Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 08:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Hamster

Har två frågor om min dotters hamster som är snart 2 år.
För en tid sedan tappade hon päls på nacke och en del av ryggen och detta växer inte ut igen, vad kan det vara och vad kan man göra?

Hon har också nu fått någon “klump” i örat som nästan ser ut som vältuggad mat.
Det har även vart utanför örat i pälsen ett par gånger, vi har tvättat med koksaltlösning och fått bort klumpen men den kommer tillbaka.
Nu sitter det en långt inne i örat som vi inte får bort.
Vad kan vi göra och vad kan det vara?

Veterinären svarar

Hej!

Äldre hamstrar kan få hormonsjukdomar som kan leda till pälsavfall men det kan även vara hudparasiter, t.ex. hårsäckskvalster. Eventuella hormonsjukdomar kan vara svåra att behandla men hårsäckskvalster kan man bli av med om hamstern är frisk för övrigt.

Det är svårt att säga vad som hänt med örat men det är inte omöjligt att det är en öroninfektion och/eller en tumör i örat. Det kan låta konstigt men det är väldigt vanligt med hudtumörer i öronen eller på andra ställen i ansiktet på hamstrar. Om en tumör täpper till hörselgången blir det ofta öroninflammation och det produceras då mycket sekret från örat.

Jag tycker ni ska ta er hamster till veterinären för att se om det går att hjälpa henne på något sätt. Försök få tag på en veterinär som är kunnig på hamstrar så att ni får den bästa hjälpen.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Hamster

  Har två frågor om min dotters hamster som är snart 2 år. För en tid sedan tappade hon päls på nacke och en del av ryggen och detta växer inte ut igen, vad kan det vara och vad kan man göra? Hon har också nu fått någon "klump" i örat som nästan ser ut som vältuggad mat. Det har även vart utanför örat i pälsen ett par gånger, vi har tvättat med koksaltlösning och fått…

  Baabis

  Av: Baabis

 • Dvärghamster gör ljud och har en kal fläck.

  Hejsan! Jag har en sibirisk dvärghamster, hane, som är precis över 2 år. Jag har sett att han fått en kal fläck precis under sitt vänstra öra och att han kliar sig väldigt mycket just där. Det finns inga sår eller rivmärken, men jämför man med det högra örat så verkar det här något rödare och har torr hud precis vid ingången. Han har även börjat ge ifrån sig små pipande ljud ibland, inte alltför…

  Anarchorner

  Av: Anarchorner

 • Marsvin

  Hej! Jag köpte marsvin unge för 10 dagar senare. Hon skakar med huvud och öronen. Hon kliar sig också ibland och hon är ganska varm. Vilken orsak är det ? Jag ät rädd att hon kan dö. Vad kan det vara ? Vad ska jag göra ?

  sandra33666

  Av: sandra33666

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Dvärghamster 1år ramlar på rygg

  Hej! Min hamster är snart 1år och ramlar oftast på rygg när hon ställer sig på bakbenen. Hon kan även ramla av från sitt hjul(tapar balansen) och lutar sig lite mer åt ena hållet när hon gör saker tex när hon tittar upp och äter sin mat. Hon är annars…

 • ögon

  hej är det nått fel om öga se ut så på marsvins unger den 3 veckor gamal se ut som kristall i ögonen

 • Trött, hängig och löst, grönaktigt bajs

  Hej! Min snart 2 åriga (2 år i september) guldhamster har blivit svullen om magen/buken, lite vinglig och hängig. Hon "sover" nästan hela tiden, och med "sover" menar jag att hon ligger ihop krypen i bädden. I går köpte jag paraffinolja till hund och katt då jag typ räknade ut…

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons