Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hamster

Har två frågor om min dotters hamster som är snart 2 år.
För en tid sedan tappade hon päls på nacke och en del av ryggen och detta växer inte ut igen, vad kan det vara och vad kan man göra?

Hon har också nu fått någon “klump” i örat som nästan ser ut som vältuggad mat.
Det har även vart utanför örat i pälsen ett par gånger, vi har tvättat med koksaltlösning och fått bort klumpen men den kommer tillbaka.
Nu sitter det en långt inne i örat som vi inte får bort.
Vad kan vi göra och vad kan det vara?

Veterinären svarar

Hej!

Äldre hamstrar kan få hormonsjukdomar som kan leda till pälsavfall men det kan även vara hudparasiter, t.ex. hårsäckskvalster. Eventuella hormonsjukdomar kan vara svåra att behandla men hårsäckskvalster kan man bli av med om hamstern är frisk för övrigt.

Det är svårt att säga vad som hänt med örat men det är inte omöjligt att det är en öroninfektion och/eller en tumör i örat. Det kan låta konstigt men det är väldigt vanligt med hudtumörer i öronen eller på andra ställen i ansiktet på hamstrar. Om en tumör täpper till hörselgången blir det ofta öroninflammation och det produceras då mycket sekret från örat.

Jag tycker ni ska ta er hamster till veterinären för att se om det går att hjälpa henne på något sätt. Försök få tag på en veterinär som är kunnig på hamstrar så att ni får den bästa hjälpen.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Hamster

  Har två frågor om min dotters hamster som är snart 2 år. För en tid sedan tappade hon päls på nacke och en del av ryggen och detta växer inte ut igen, vad kan det vara och vad kan man göra? Hon har också nu fått någon "klump" i örat som nästan ser ut som vältuggad mat. Det har även vart utanför örat i pälsen ett par gånger, vi har tvättat med koksaltlösning och fått…

  Baabis

  Av: Baabis

 • Dvärghamster gör ljud och har en kal fläck.

  Hejsan! Jag har en sibirisk dvärghamster, hane, som är precis över 2 år. Jag har sett att han fått en kal fläck precis under sitt vänstra öra och att han kliar sig väldigt mycket just där. Det finns inga sår eller rivmärken, men jämför man med det högra örat så verkar det här något rödare och har torr hud precis vid ingången. Han har även börjat ge ifrån sig små pipande ljud ibland, inte alltför…

  Anarchorner

  Av: Anarchorner

 • Marsvin

  Hej! Jag köpte marsvin unge för 10 dagar senare. Hon skakar med huvud och öronen. Hon kliar sig också ibland och hon är ganska varm. Vilken orsak är det ? Jag ät rädd att hon kan dö. Vad kan det vara ? Vad ska jag göra ?

  sandra33666

  Av: sandra33666

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Skötselråd chinchilla

  Den lilla chinchillan (Chinchilla lanigeia) är en gnagare, nära släkt med marsvin och piggsvin. En chinchilla kan leva väldigt länge. Enstaka individer har blivit upp mot 18-20 år men den genomsnittliga livslängden ligger på 10-15 år.

 • Mag och tarmsjukdomar marsvin

  Alla former av mag-tarmsjukdomar på marsvin är akuta tillstånd. Om behandling inte sätts in på ett tidigt stadium riskerar man hastiga dödsfall.

 • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

  Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons