Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 08:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Fatty eye eller ögoninflammation och en rinning näsborre

Hej.

Jag har två marsvin som är runt 1/2 år gamla.
Igår (2016-01-9) så märkte jag att ena marsvinet (Lofn) har ett rinningt öga och märkte sen att det verkade uppsvullet. Det är som om det vita vid hennes tårkanal har svullnat.
Efter att kollat runt lite på nätet så ser det nästan ut som om hon har ett “fatty eye” men sen så läser jag att det gäller mest för äldre marsvin. Är lite orolig eftersom hon är så ung fortfarande.
Men efter att ha kollat up ögoninflammationer så ser det ibland ut lite som hennes öga.

Grejen är att jag hade uppe henne igår ett tag och då puttsade hon sig och då var det som om det uppsvullna i hennes öga sprack och en massa vit gegga kom ut. Antigen var det det eller så rann hennes öga väldigt mycket för att det är lite känsligt nu.

Tänker ibland att hon kan ha blivit stucken av en höbit eftersom jag lägger höet ned på burgolvet så dom får äta från golvet.

Och sen så har jag börjat höra att hennes andning låter lite krasslig och efter att ha tittat efter så ser jag att hennes högra näsborre är lite kladdig. Inte på utsidan men på insidan. Snoret ser vit ut.
Mitt förra marsvin levde med en snorrig nosborre nästan hela hennes liv och verkade må bra i alla fall. Då trodde jag att det var för att deras underlag var dammit.

Nu har jag varit rätt så petig och är väldigt noga med att deras underlag är mjukt men inte dammar. Så jag förstår inte riktigt varför.
Men jag gissar lite för att det var en man som kollade våra fönsters ventilering. Jag har två stycken och brukar bara ha en öppen. Han öppnade den andra och mer kall luft kom in.

Deras bur står längst in i mitt rum, längst bort från fönstret så att de inte får något drag. På vintern så har jag aldrig fönstret öppet. Men mitt element kan stå på på full sprutt och då blir det rätt så varmt. Jag tycker det har blivit kallare så jag stängde ventilen.
Men är rädd att jag kanske var försen.

Änn så länge så äter och dricker hon bra och hon rör sig i buren. Hon sitter väldigt stilla när hon är uppe men det har hon alltid gjort. Jag ger dom vitaminer direkt i munnen med sputa.

I morgon (2016-01-11) så ska jag ringa en veterinär på en butik nära mig men jag vill göra allt jag kan för henne.  Hon har fortfarande många år kvar. Hoppas jag.

mhv Ophelia

Veterinären svarar

Hej Ophelia!

Förhoppningsvis har du redan fått veterinärhjälp. Det du beskriver kan vara en “enkel” snuva och ögoninfektion men det kan också vara tecken på att ditt marsvin ha anra sjukdomar som inte kan ses på utsidan. Det är vanligt att marsvin blir kladdiga i ögonen när de mår allmänt dåligt.

Jag tycker inte du ska oroa dig för dina fönster och ventileringen. Ett friskt marsvin klarar av att man öppnar fönstret och vädrar lite. Sjuka marsvin kan behöva ha det lite varmt och gott men de har inte blivit sjuka av att man har vädrat lite hemma.

Jag hoppas då har fått/får bra hjälp och att ditt marsvin kryar på sig!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Fatty eye eller ögoninflammation och en rinning näsborre

  Hej. Jag har två marsvin som är runt 1/2 år gamla. Igår (2016-01-9) så märkte jag att ena marsvinet (Lofn) har ett rinningt öga och märkte sen att det verkade uppsvullet. Det är som om det vita vid hennes tårkanal har svullnat. Efter att kollat runt lite på nätet så ser det nästan ut som om hon har ett "fatty eye" men sen så läser jag att det gäller mest för äldre marsvin. Är lite…

  oHedborg

  Av: oHedborg

 • Frågor om vagel på hamstrar

  Min hamster har en liten vagel tror jag det heter på ögonlocket. Det ser inte ut som att den störs av den men jag har kollat lite noga och den bara sitter där som en liten vit prick, är den farlig? Måste jag kontakta veterinären för undersökning? Eller kommer den att försvinna av sig själv? Tacksam för svar :)

  kattleya_sawoniewski

  Av: kattleya_sawoniewski

 • Min hamster har en "var böld"? på magen

  Min hamster har som en hård platta med var på magen. Jag fick bort det hårda varet med lite desivon som jag hade hemma och det ser fint ut under men det ser ut som att det är en lite ficka. Så undrar hur jag ska gå till väga, ska jag fortsätta tvätta med desivon och kok salt? Han är pigg och kry i övrigt springer om kring, springer i sitt hjul äter och dricker…

  jonnasjöberg

  Av: jonnasjöberg

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Dvärghamster 1år ramlar på rygg

  Hej! Min hamster är snart 1år och ramlar oftast på rygg när hon ställer sig på bakbenen. Hon kan även ramla av från sitt hjul(tapar balansen) och lutar sig lite mer åt ena hållet när hon gör saker tex när hon tittar upp och äter sin mat. Hon är annars…

 • ögon

  hej är det nått fel om öga se ut så på marsvins unger den 3 veckor gamal se ut som kristall i ögonen

 • Trött, hängig och löst, grönaktigt bajs

  Hej! Min snart 2 åriga (2 år i september) guldhamster har blivit svullen om magen/buken, lite vinglig och hängig. Hon "sover" nästan hela tiden, och med "sover" menar jag att hon ligger ihop krypen i bädden. I går köpte jag paraffinolja till hund och katt då jag typ räknade ut…

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons