Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Farligt för hamster att flyga?

Hej!

Jag har två dvärghamstrar som jag köpte när jag bodde i USA. Jag kommer nu oväntat att behöva åka tillbaka till Sverige under cirka ett halvår, och vill ju för allt i världen ta med mina hamstrar! United Airlines tillåter hamstrar att resa internationellt, men dock incheckade, alltså “under” planet tillsammans med övriga djur.

Jag undrar om detta är farligt eller livshotande för hamstrar? Dom får vara i sin bur och ha mat och vatten osv., men jag undrar mer om ljudet under planet är för starkt för deras små öron eller hur stressigt en hamster kan uppleva en sådan resa? Dom kommer att vara i samma rum som alla andra djur, så dom kommer att höra hundar skälla vid landning och avstigning.

Vi kommer att köpa en väska som är specifikt tillverkad för buren att få plats i under längre resor, så dom kommer vara “skyddade” i sin bur.

Jag undrar så mycket, men i helhet är min fråga egentligen om ni tror att jag kan utsätta mina hamstrar för detta eller inte? Jag vill verkligen inte behöva ge bort dom, älskar dom så otroligt mycket!!

Tacksam för svar!
Charlotte

Veterinären svarar

Hej Charlotte!

Hur man än gör kommer alltid en resa att vara en stressfaktor för både hamstrar och andra djur. Enligt flygbolagen ska det dock vara samma tryck, temperatur och ljudnivå som i kabinen, så jag tror inte hamstrarna mår så dåligt av detta. Skällande hundar kan vara värre eftersom dessa ljud kan vara mer skrämmande om hamstrarna inte är vana. Jag vet inte hur väskan ser ut som du ska ha dem i men den kanske dämpar ljudet lite? Är hamstrarna dessutom vana vid att vistas i väskan bli stressen så liten som det går att göra den. Självfallet ska de kunna gömma sig helt och hållet.

Det är omöjligt för mig att tala om hur du ska göra. Rent generellt tycker jag man ska undvika långa resor med sina djur men ibland går det inte att lösa på annat sätt. Självfallet är det bättre för hamstrarna att slippa resan om de blir lika väl ompysslade hos en annan ägare som hos dig. Jag kan dock inte säga att det fel och oetiskt av dig att ta dem med. Sannolikt kommer de att klara sig bra trots riskerna.

Vad som är viktigt för dig att ta reda på är vilka regler som gäller för att du ska få in hamstrarna i Sverige. Det måste du kolla upp med Jordbruksverket om du inte redan gjort det.

Lycka till!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Farligt för hamster att flyga?

  Hej! Jag har två dvärghamstrar som jag köpte när jag bodde i USA. Jag kommer nu oväntat att behöva åka tillbaka till Sverige under cirka ett halvår, och vill ju för allt i världen ta med mina hamstrar! United Airlines tillåter hamstrar att resa internationellt, men dock incheckade, alltså "under" planet tillsammans med övriga djur. Jag undrar om detta är farligt eller livshotande för hamstrar? Dom får vara i sin bur och ha mat och…

  CharlotteBrockman

  Av: CharlotteBrockman

 • Flyga med marsvin

  Hej, vi bor sedan 8 år i Storbritannien och vi har 2 marsvin, 1 resp. 2 år gamla. Nu ska vi flytta tillbaka till Sverige och funderar på hur det går att ta med våra marsvin på flyget. Vi är oroliga för hur de påverkas av en flygning med lufttrycket, stressen osv. Vad tror ni? Har ni någon erfarenhet? Jag vet att olika flygbolag har olika regler när det gäller att ta med djur. Ibland…

  justina_strömquist

  Av: justina_strömquist

 • Behöver en råtta vaccineras inför utlandsresa?

  Hej! Jag har försökt att ta reda på vilka regler som gäller för att ta med min råtta på semester till Danmark. Behövs någon vaccination eller pass?

  Hanråtta

  Av: Hanråtta

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons