Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Dvärghamster som blev helt stilla.

Hej
Vi har en liten sibirisk dvärg hamster på ca 12-13 veckor.
Han är en riktig mysig lite kille nyfiken o gosig .
MEN ikväll hade vi pratat o haft honom ute en liten stund sedan la vi in honom i buren
Gav lite mat o några mjölmaskar helt plötsligt så stelnade han bara till satt helt orörlig i matskålen såg att andningen gick ner.
Var kanske 1 eller 2 minuter 10 åriga dottern blev jätteledsen så klart.
Sedan började han att röra nosen o frambenen o tig upp en mjölmask o började äta sakta efter en liten liten stund hoppade han ner från matskålen o började springa igen o var som vanligt.
Jag råkade blåsa på honom för att flytta lite papper som nästan låg i skålen tänkte om det är som bebisar att blåser man dem i ansiktet så stannar de till med andningen.
Varför hände detta?
Orolig mamma o dotter

Veterinären svarar

Hej!

Det är alltid svårt att uttala sig om enskilda händelser men det skulle kunna finnas en naturlig förklaring. Hamstrar är bytesdjur i naturen och det finns ett skyddsbeteende som kallas “freeze”. Djuret “fyser” då mitt i en rörelse för att inte synas eller höras. Allt för att ett rovdjur inte ska upptäcka henne/honom.

Jag vågar dock inte säga att det inte kan finnas annan orsak till händelsen. Just nu kan ni inte göra annat än att vänta och se om det upprepas eller inte. Om beteendet återkommer ofta, är det inte så troligt att det är skyddsbeteendet. I så fall får ni söka veterinärhjälp och se om det finns något att göra.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Galen dvärghamster?

  Hej! Jag har skrivit till dig 2 gånger tidigare om min lilla dvärghamster sunny. Andledningarna till det var att hon gav i från sig olika ljud, men den här gången handlar det inte om det. Jag är en sådan person som lätt stressar/oroar upp mig för små saker, men jag tänkte ändå att jag borde ta upp det här. Sunny är just nu väldigt uppspelt, och det oroar mig. Jag är inte oroad över att…

  Isabella.Bjork

  Av: Isabella.Bjork

 • Guldhamster - luktar illa

  Vi fick en guldhamster för ca 1månad sedan. Den var då ca 1år. Förra veckan kände vi plötsligt att hon luktade jätteilla. Som bränt gummi ungefär. Riktigt illa! Det blev bättre men nu luktar hon exakt så igen. Vad kan det vara???

  ERE

  Av: ERE

 • Mina två marsvin dricker inte vatten

  Hej, Mina två 6 åriga marsvin har slutat dricka ur vattenflaskan, jag har rentgjort och kontrollerat så att den fungerar men det har inte givit något resultat. Jag matar dem med rätt mycket gruka och melon nu för att de ska få i sig vätska. Är det något farligt eller är det normalt att marsvin inte dricker så mycket under vissa perioder? De verkar friska, pigga och äter väl.

  malin_byberg

  Av: malin_byberg

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons