Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Chinchilla med svaga bakben

Hej,

Jag har en chinchillahona som är drygt 8 år. Hon har alltid varit ganska tunn och smal. Just nu väger hon drygt 400 gram. Sista tiden har hon dock blivit mycket svagare i bakbenen vilket resulterar i sämre balans, hoppar sämre och har en tendens att ramla. Känner mig osäker på om hon kan ha någon skada i bakbenen (tycker hon sitter ojämnt på benen) eller om anledningen är ren ålderdom. Tycker att hon började uppvisa dessa symtom ganska snabbt. Hon har i övrigt aldrig varit sjuk eller uppvisat några tandproblem. Kost består av chinchillapellets, hö, vatten med chinchillavitaminer, äppelkvistar och som godis lite knäckebröd och vetegroddar (i hopp om att få henna att öka lite i vikt.)

Vad skulle ni råda mig att göra? Och kan svagheten vara ett tecken på ren ålderdom? Medelåldern på en chinchilla är ju väldigt varierande när man läser.

Tack på förhand.

Mvh Miriam Granat

Veterinären svarar

Hej Miriam!

Det kan finnas många olika orsaker till besvären, t.ex. de du själv nämner. Vissa kan man göra något åt vissa finns det ingen behandling för.

Jag tycker du ska börja med en koll och röntgen hos en gnagarkunnig veterinär för att se om det är några skelettdefekter, ledskador eller annat som kan förklara besvären. Många djurslag drabbas t.ex. av artros. Det är en ledsjukdom som man inte kan bota men besvären kan oftast lindras så att djuret rör sig lättare och har mindre ont.

Ligger det en nervskada bakom besvären, är det vanligtvis svårt att hitta något som gör det bättre.

Jag har haft några chinchillapatienter med misstänkt kalkbrist som har svarat bra på kalktillskott. Ser man ingen positiv effekt av kalktillskott bör man inte fortsätta ge det eftersom överskottskalk kan bidra till urinstensbildning.

Hoppas det går bra med chinchillan!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Marsvins Ben vägrar knappt att gå!

  Hej! Jag har marsvin, och en av dom heter: Rasmus :)) Han är 7 år gammal och fyller år i sommar! Senaste tiden har jag märkt att han inte går ordentligt med sina ben. ibland till och med släpar han på dom. hans näsa rinner och han nyser ofta. Och jag hade spån från början i buren.. men han nyste mycket av det. så jag byte till Halm fast han kan knappt gå i det.…

  Marsvin_Lover

  Av: Marsvin_Lover

 • Dvärghamster bakben

  hej! min dvärghamster på snart 3 år har börjat inte riktigt halta men inte få stöd på båda bakbenen han försöker i varje steg att trampa till men de är som att han glider ifrån lixom och jag undrar om detta är något farligt? eller om de bara är ålderstecken då jag är medveten om att min hamster snart kanske dör pga av ålder ja undrar också om han har on och om de är…

  emilon0717

  Av: emilon0717

 • Halt marsvin

  Hej! Jag har en marsvinshona på ca 3 månader som är lite halt. Hon var halt ett litet tag när hon bara var några veckor men då antog jag att det var brist på c-vitamin så gav henne extra. Det hjälpte men nu för nån vecka sen blev hon halt igen, samma ben. Jag ger henne extra c-vitamin men det verkar inte vilja försvinna denna gång. Vad jag har kunnat undersöka så är hon lite…

  patricia_hallström

  Av: patricia_hallström

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons