Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

chinchilla gallergnagning

Hej!
Jag har flera chinchillor & alla är friska och verkar trivas jätte bra, men en utav dom biter på gallret hela tiden! Väldigt jobbigt ljud att höra på efter ett tag och jag undrar hur jag kan få honom att sluta. Dom får springa ute ca: 1-1,5 timme varje dag & dom sitter i 2 olika burar för att det inte ska bli för litet. Båda burarna är lagliga för så många chinchillor som jag har. Och när jag prövar att sätta honom i den andra buren (tänkte att han kanske saknade sina kompisar därifrån) då gör han exakt likadant. Dom äter chinchilla pellets har alltid tillgång till hö & vatten   pelletsen då. Samt några pinnar/grenar i buren att gnaga och klättra på.
Varför gör han såhär? Hur får jag honom att sluta?
Tacksam för svar!
Mvh Sofia

Veterinären svarar

Hej Sofia!
Din chinchilla gör helt enkelt så här för att han vill ut, har för lite att göra och/eller är frusterad. Även om man har tillräckligt stor bur och uppfyller alla andra krav enligt djurskyddslagen, är det inte tillräckligt för alla individer. Vi måste beakta att chinchillor fortfarande är “djur i bur” och det är svårt att efterlikna den miljö de lever i i det vilda. Dessutom blir en ful ovana ofta invand och svår att bli av med. Därmed inte sagt att man inte ska göra sitt yttersta! Det finns alltid något man kan göra bättre. Större burar, längre utevistelser och miljöberikning på annat kan minska problemen.
Jag har ingen artiklel om chichillor men läs de om samma probem för kaniner och marsvin. Där kan du få några tips. Försök också hitta information om hur chinchillorna lever i naturen och försök efterlikna miljön så mycket det går. Chnchillor tycker om höjdskillnader, gångar och “klippskrevor att hoppa i och gömma sig i. De har även ett stort behov av att tugga och gnaga. Se till att chinchillorna äter nästan bara hö (ge bara någon tesked pellets per djur och dag) och fläta gärna in de färska grenarna i gallret.
Tänk på att gallerbitning kan ge tandskador så titta till tänderna på chinchillan med jämna mellanrum.
Lycka till!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Hamster äter sig själv

  Hej, har en galen dvärjhamster(hona) som snart är ett år gammal. Jag lade märke till för ett tag sen att hon var lite röd runt ändtarmen, men det såg normalt ut så jag tänkte inte mer på det. Sen nu på sista tiden när hon låg på rygg så såg det ut som ett ganska stort sår fast ovanför ändtarmen mer mot magen. Har även sett att hon är där och biter sig hela tiden…

  KRilLeHN

  Av: KRilLeHN

 • Aggressiv råtta

  Hej jag har 2 han råttor och den ena är jätte snäll och tillgiven medan den andra är så aggressiv att det inte går att komma nära buren utan att den burrar upp sig och ska attackera. Om man kommer nära så hugger han så att det blir djupa jack finns det något som man kan göra? Är kastrering ett alternativ? Vi har ju på grund av ovanstående inte möjlighet att ta ut honom så…

  Emil-cd

  Av: Emil-cd

 • Vad har hänt med min dvärghamster?

  Hej, Min dvärghamster är ca 2,5 år. Sedan några månader tillbaka har hon förändrats väldigt mycket. Hon har börjat bitas varje gång man sträcker fram handen och det är inte löst, utan hårt och hon har det svårt för att gå upp till andra våningen i buren. Dessutom kan hon inte springa lika snabbt i sitt hjul. Är detta p.g.a. att hon börjar bli gammal eller kan det vara någon sjukdom?

  Johan-7b

  Av: Johan-7b

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons