Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Bra magbakterier till gnagare

Hej!
I många år har vi djurägare fått rådet att ge proviva till våra gnagare t.ex. vid antibiotikagiva.

Det har numera kommit diverse olika probiotikum för alla djur. Den ena passar gnagare+kanin. De finns även med biffsmak för hund- fortiflora, prokolin tex. Människor har också diverse olika. Sett rekommendationer om att köpa människotabletter och ge marsvinen.

Jag undrar- har vi samma bakterieflora allihop i magtarmkanalen?

jag har försökt söka fakta själv. Jag har också frågat en veterinär som svarade nej på den här frågan. Med andra ord skulle inte proviva hjälpa då.

Hälsningar ifrån en förvirrad djurägare vid namn Marie. :)

Veterinären svarar

Hej Marie!

Tarmfloran varierar på alla individer, oavsett djurslag, utifrån vad man äter. Utgår man ifrån vad man bör äta, varierar den naturliga floran mellan människor och marsvin. Marsvin som utfodras korrekt har mycket lactobaciller av olika slag och mindre andel s.k. coliforma bakterier och enterokocker. Människor har större andel coliforma bakterier och enterokocker eftersom vi äter en mer proteinrik föda än marsvinen. Hundar och katter har ännu mer av de senare bakterietyperna.

Skulle man ge ett marsvin “människomat” skulle tarmfloran bli mer lik en människas. Det är dock inte alls bra för marsvinet överlag eftersom de inte är skapta att äta som människor. Förr eller senare skulle det leda till allvarliga problem och sjukdomar.

Ska men ge “bra magbakterier” till ett marsvin ska man mao satsa på produkter med Lakotaciller. Pro-Viva är en sådan produkt. Nackdelen är att produkten innehåller socker som inte är lämpligt för marsvin.

Den stora frågan är också om de nyttiga bakterierna överlever transporten genom magsäcken. Marsvin har ett lågt pH i magsäcken och man vet inte om tillskottens bakterier överlever passagen. Detsamma gäller människor som dricker Prov-viva eller använder andra produkter. Vi har inga säkra bevis för att det hjälper men både djurägare och människor med dålig mage, vittnar om att de tycker preparaten hjälper.

Jag brukar rekommendera att i första hand använda de produkter som är gjorda för kaniner, marsvin och chinchillor. Utöver de nyttiga bakterierna, innehåller de dessutom ofta fibrer som stimulerar tillväxten av rätt bakterier.

Pratar man om råttor, möss, hamstrar och andra gnagare som är allätare, har de en mer människolik tarmflora.

Hoppas du blivit lite klokare nu!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Bra magbakterier till gnagare

  Hej! I många år har vi djurägare fått rådet att ge proviva till våra gnagare t.ex. vid antibiotikagiva. Det har numera kommit diverse olika probiotikum för alla djur. Den ena passar gnagare+kanin. De finns även med biffsmak för hund- fortiflora, prokolin tex. Människor har också diverse olika. Sett rekommendationer om att köpa människotabletter och ge marsvinen. Jag undrar- har vi samma bakterieflora allihop i magtarmkanalen? jag har försökt söka fakta själv. Jag har också frågat…

  marie_roos

  Av: marie_roos

 • Angående min marsvin!

  Hej! jag har en fråga angående min marsvin han är 3 år och aldrig varit sjuk. på sistone är han lös i magen men inte diarré, ibland samlas avföringen som en klump i stjärten så att jag måste hjälper honom för att ta bort det. jag kan inte se att han är sjuk p.g.a han äter normalt hö,pellets samt grönsaker. min marsvin är lite speciell, han är så go och lat, han har inte gått…

  vio5055

  Av: vio5055

 • Akut!

  Igår tog jag över några marsvin som jag nu lagt märke när jag granskade dom att deras anus är svullen och geggia. Det har fastnat spån i öppningen och luktar väldigt starkt. Vad är det för fel på dom? Jag har tvättat rent så mycket jag kan, men gegget försvinner inte?

  AnonymareEnSåBlirDetInte

  Av: AnonymareEnSåBlirDetInte

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons