Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Bitterspray för att stoppa pälsätning?

Hej!
Mina marsvin är kompisar och sysselsatta med mycket hö och möjlighet att springa fritt i rummet. Den ena har börjat tugga av pälsen på den andra, det är lite tråkigt eftersom båda har lång fin päls och hon som får pälsen avtuggad är inte helt nöjd med behandlingen. Vad kan man göra? Måste jag separera dem eller finns det något annat man kan göra? Jag läste om någon som sprayat sitt marsvin med Bitterspray och då slutade pälsätningen.

Veterinären svarar

Hej Marika!
Även om det skulle fungera, tycker jag att bittersprayer är fel sätt att angripa probemet. Jag tycker heller inte att du ska dela på dem. Den vanligaste orsaken till pälsätning är dominans och understimulering. Att det ena marsvinet är dominant över det andra är naturligt men det ska inte leda till aggressiva handlingar. Du skriver inte om marsvinen är kastrerade men är de inte det, kan en kastration minska frustrationen lite. 
Prova också att försöka aktivera marsvinen mer. Lägg in nya aktivitetsleksaker i buren och se till att de har tunnelsystem, olika nivåer och många olika tuggsaker att gnaga på. Mycket finns idag att köpa i zoo-butiker men mycket kan man göra själv av kartong, ihopknycklat papper, kottar, rottingkorgar, träbitar, grenar och annat. 
Läs gärna mer i artikeln som jag länkat till. Lycka till!

Veterinären svarar om Gnagare

 • Hamster äter sig själv

  Hej, har en galen dvärjhamster(hona) som snart är ett år gammal. Jag lade märke till för ett tag sen att hon var lite röd runt ändtarmen, men det såg normalt ut så jag tänkte inte mer på det. Sen nu på sista tiden när hon låg på rygg så såg det ut som ett ganska stort sår fast ovanför ändtarmen mer mot magen. Har även sett att hon är där och biter sig hela tiden…

  KRilLeHN

  Av: KRilLeHN

 • Aggressiv råtta

  Hej jag har 2 han råttor och den ena är jätte snäll och tillgiven medan den andra är så aggressiv att det inte går att komma nära buren utan att den burrar upp sig och ska attackera. Om man kommer nära så hugger han så att det blir djupa jack finns det något som man kan göra? Är kastrering ett alternativ? Vi har ju på grund av ovanstående inte möjlighet att ta ut honom så…

  Emil-cd

  Av: Emil-cd

 • Vad har hänt med min dvärghamster?

  Hej, Min dvärghamster är ca 2,5 år. Sedan några månader tillbaka har hon förändrats väldigt mycket. Hon har börjat bitas varje gång man sträcker fram handen och det är inte löst, utan hårt och hon har det svårt för att gå upp till andra våningen i buren. Dessutom kan hon inte springa lika snabbt i sitt hjul. Är detta p.g.a. att hon börjar bli gammal eller kan det vara någon sjukdom?

  Johan-7b

  Av: Johan-7b

Fler frågor om Gnagare

Forum Gnagare

 • Tandfraktur marsvin

  Eftersom marsvin har tänder som växer hela livet behöver utslagna tänder inte betyda allvarliga skador. I de flesta fallen växer tänderna ut igen och marsvinet blir helt återställt.

 • Tumör doftkörtel gerbil

  Generellt är tumörsjukdom inte vanligt på gerbiler. En tumörtyp är emellertid klart överreprensenterad och det är carcinom i doftkörteln.

 • I fokus: Marsvin!

  Att se det stora i det lilla

Gå till forumet om Gnagare

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons