Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vattnig avföring

Hej! Jag har haft min undulathane i ca tre veckor. Han är väldigt aktiv, lekfull och har blivit riktigt tam. Men de senaste dagarna har han haft väldigt vattnig avföring. Inte varje gång men när han springer runt på bordet och leker så blir det istället för de vanliga “plupparna” oftast snarare små genomskinliga pölar/droppar med eller utan lite avföring i. Han sitter inte och burrar upp sig eller så utan är väldigt aktiv. Han får grönsaker några gånger i veckan men äter inte alltid av dem så han äter mest frön. Det är lite svårt att veta hur mycket han dricker men jag har fått känslan av att han dricker ganska mycket.  Han har också en grej på näbben jag undrar om. Det ser nästan ut som ett litet rött hål/grop högst uppe i mitten på näbben, precis under vaxhuden. Det har han nog haft sen vi köpte honom tror jag. Har sett bilder på kvalster men det verkar som att det ska bli ljusare då och detta är mörkt och buktar inte ut alls. Vad kan det vara?
Mvh Annika

Veterinären svarar

Hej Annika!

Fåglar utsöndrar överskottsvätska (om det finns behov) samtidigt som de passerar avföring eller separat då och då. Det blir då en blöt fläck runt avföringen. Detta kan också hända om fågeln är stressad, t.ex. när man åker bil. Ser avföringen helt normal ut trots vätskan och om man vet att fågeln fått i sig mycket vätska eller om fågeln är stressad, är det normalt sett inget att oroa sig för.

Om det inte verkar finnas en vettig förklaring till att det är mycket vätska, kan det vara ett sjukdomstecken. Om avföringen dessutom är ovanligt mörk eller lös, är det ytterligare tecken på att något är på tok. I så fall är det bästa att söka veterinärhjälp så fort som möjligt. Man har inte alltid så mycket tid på sig när det gäller fåglar så man ska aldrig vänta om man misstänker att fågeln är sjuk.

När det gäller den lilla gropen på näbben är det svårt att svara på vad det kan vara. Jag håller med om att det inte låter som näbbskabb. Det skulle kunna vara en mekanisk skada. I så fall växer den bort ungefär som en skada på en nagel. Om ni går till veterinären, får ni be honom/henne titta på förändringen.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Fågel

 • Agapornis 7 år som kräks

  Hej! Vi har just adopterat en Agapornis fisher som är 7 år. Han har varit ensam då kompisen dog, men han fungerade bättre utan kompis än med kompis då han var väldigt dominant. Han är extremt tam, pigg, nyfiken och social. Det vi är oroliga för är att han stöter upp mat och kräks när han sitter på axeln, minst en gång varje dag gör han så och främst på kvällarna. Vi tycker också att…

  anna_björnson

  Av: anna_björnson

 • Knöl på kinden

  Min luring sång parakit har fått en knöl/ böld på kinden, vet inte hur eller varför men gissar på att hon flugit in i något i buren. Men den har varit där i snart 1 vecka och börjar bli orolig på vad det kan vara... Sen så undrar jag över min andra han sångparakit som har börjat fått så att hans avföring fastnar i fjädrarna, ställer in ett vatten bad 1 gång i veckan och…

  lova_holmberg

  Av: lova_holmberg

 • Agapornis rosiecollie kräks slem

  Hej! Sitter hos en veterinär numed vår 6 mån hona som allmänt är trött och kräks slem. Vi har tyvärr ingen veterinär här som är specialist på fågel. Tycker hon blivit kite piggare nu när hon kräkts. Vad kan veterinären göra ge medicin, antibiotika. Känns inte bra när man vet att de inte kan så mycket om fåglar. Kan hon ha fixat detta själv, dvs hon dricker vatten och kräks upp slem men nu när…

  Grijea

  Av: Grijea

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons