Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vad lider våra ällingar av?

Jag har en brådskande fråga och behöver råd om vad vi ska ta oss till!
Vi har en kull på nu 17 myskällingar på cirka 7 veckor. För några dagar sedan började två stycken bete sig onormalt, några timmar senare dog de. Igår hittade vi 4 stycken döda ällingar och idag har vi 2 stycken som visar samma symtom som de tidigare! Vad kan detta vara och går det att behandla innan alla de små liven dör en efter en?
Det vi märkte med de vi hittade vid liv var att de ogärna använde benen. De varken simmade eller gick. De var också väldigt varma och andades fort. De var helt apatiska och brydde sig inte alls om vad som händer omkring dem. Den ena hade vi inomhus när den dog, då började den plötsligt kräkas och krampa. Misstänker att det är på samma vis de andra dött.
Tacksam för snabbt svar!

Veterinären svarar

Hej!

Det är omöjligt att svara på vad det kan vara för sjukdom men med tanke på hur många av ällingarna som drabbats och hur snabbt sjukdomsförloppet är, går tankarna till riktigt smittsamma infektioner eller förgiftningar.

Det här kan låta obehagligt men i en situation som den här, kan det bästa och mest kostnadseffektiva vara att skicka en av de döda ungarna på obduktion. Det kan faktiskt vara det enda sättet att få reda på vad de drabbats av. Man kan skicka alla typer av djur till SVA (statens veterinärmedicinska Anstalt) i Uppsala.

Vill ni försöka rädda de levande ungarna måste ni kontakta en lokal veterinär omgående.

Hoppas allt löser sig på bästa sätt!

Veterinären svarar om Fågel

 • skrovliga ben och klor

  Hej vi har precis ( 2 dagar sedan) köpt två kanariefåglar av privatperson. Jag misstänker att en av fåglarna (hannen) har en parasit/kvalster därför att näbben har en extra förlängning och att klo-naglarna var långa samt att benen och tårna är skrovliga. I övrigt är fjäderskruden fin, ögonen pigga och fågeln äter, badar och kuttrar. Benen på hannen har helt enkel ett annat utseende än på honan. Jag har googlat och läst samt försökt att…

  pau

  Av: pau

 • Lössen försvinner ej!

  Hejsan. Jag har en nymfparakit (ca. 2 år gammal) och han har fått blodsugande röda löss. Jag rengjorde buren och la drop on medicin på honom men ändå är lössen kvar. Kommer han att dö om dom inte försvinner? Hur får jag bort dom? Tack!

  Nymfparakitmannen

  Av: Nymfparakitmannen

 • Frågor om kvalsterbehandling!

  Hej, hej :) Jag har en fråga angående kvalsterbehandling och allt som är runt om. Hur noga behöver man städa när det kommer till att både behandla och bli av med just kvalster. Det är många som när dom fått svaret att det är kvalster från veterinär läser på olika sidor att det måste vara oerhört noga med städ både i buren och alla leksaker mm. samt utanför i rummet fågeln vistas i. Så då…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons