Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vad är giftigt att äta för fåglar?

Hej,

Jag har 2 undulater och mina föräldrar har 2 Svarthuvadevitbukspapegojor (som förövrigt har varit patienter hos Marianne i Roslagstull) och jag undrar vad som egentligen är farligt för fåglar att äta. Det står olika både i böcker och på nätet men jag har förstått att de inta ska äta Avokado, rabarber, choklad, alkohol osv. Men kan mina undulater få äta majs i burk exempelvis? Och kan papegojorna äta basilika som undulaterna gör? Tål alla fåglar samma saker? Eller kan något vara giftigt för undulater men helt ok för större fåglar? Vad bör man kunna ge sina fåglar (vad gäller frukt och grönt)? Mvh Hanna

Veterinären svarar

Hej Hanna!
Tyvärr finns det ingen lista på farliga och ofarliga växter och livsmedel. Dels för att det skulle vara ett enormt arbete men även för att som du antyder; det kan variera från art till art. Några livsmedel är dock klassiska, t.ex. avocado, choklad, giftiga krukväxter som porslinsblomma, julros, high chaparall, nerium, änglatrumpet m.fl. Nu varierar självfallet giftighetsgraden från dödligt till att det retar munslemhinnan men generellt tycker jag att man ska undvika de här livsmedlen och inte ha några av de här växterna hemma. Jag tycker också att man ska undvika allt som är giftigt för människor. Även om flera fågelarter skulle kunna tåla det, är det dumt att chansa.
Sedan har vi gränsdragningen mellan rena onyttigheter och giftiga fodermedel. Gränsen är i allra högsta grad flytande. Kaffe är t.ex. onyttigt men för stora doser koffein kan vara giftigt. Samma sak med alkohol, en fågel avlider inte av att få i sig en klunk vin men blir precis som vi berusad om den får i sig tillräckligt och i stora mängder kan det vara dödligt. Fåglar är dessutom mycket känsliga för tobak och nikotin. De kan bli förgiftade bara av att sitta på en storrökares händer.
Burkmajs, basilika och andra “vanliga grönsaker och frukter är i allmänhet ofarliga.
Du kan läsa mer om de vanligaste förgiftningarna på fågel i artiklen som jag länkat till.
Hälsa så gott till din mamma förresten!

Veterinären svarar om Fågel

 • Saffran

  Är saffran giftigt för en amazonpapegoja? Har sett olika uppgifter på detta. Min papegoja vill alltid smaka det jag äter, är det farligt att låta honom provsmaka saffransbröd ?

  norstedt

  Av: norstedt

 • Är vindruvor skadligt för fåglar?

  Hej! Har hört att vindruvor och russin är farligt för vissa djur såsom hund. Nu hävdar några att det även skulle vara farligt, orsaka njursvikt m.m hos fåglar. Stämmer det verkligen eller är det att folk har överfört det som de har hört om hundar? Jag har själv höns och vindruvsbuskar i trädgården, därför undrar jag. Mvh Anna

  anna_löf

  Av: anna_löf

 • Vitamindroppar

  Hej! Jag har hört att det kan vara skadligt, till och med dödligt, att ge sina undulater vitamindroppar i vattnet. Är det sant? Kan man ge samma droppar i t.ex. maten istället?

  anlinac

  Av: anlinac

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons