Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Undulat - svullnad.

Hej!
En av våra undulater fick en sorts svullnad på ena foten/klon. Det var området av “kött”/hud runt klon som blev svullet. Det blev lite större än vanligt, och fick även färgen av en vit/gul/orange.
Sedan gick det över, ganska mycket av det, även om lite av det är kvar.
Nu så har samma undulat fått en sorts svullnad vid högra sidan av näbben, precis vid kanten av näbben/öppningen. Först såg det ut som en prick bland fjädrarna, sedan växte det sig större. Nu så har den nästan storleken av undulatens öga.
Den har ungefär samma färg på svullnaden och vi vet inte om det har blivit större, eller växer för var dag. Jag skulle vilja skicka en bild till er så att ni kanske kan säga vad det är för något, men det går ju inte här. Finns det något sätt jag kan göra det på?
Vi vet inte om det kommer att gå över av sig självt eller om vi behöver kontakta en veterinär. Vi bor ca 140 km från djursjukhuset i Göteborg, en ganska lång väg, så man vill helst veta innan man åker.
Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej!

Tyvärr går det inte att säga vad det är och vad som är bäst att säga även om jag får en bild. På din beskrivning låter det dock som att det kan vara en liten tumör/utväxt. Det behöver inte vara något elakartat utan det kan vara helt godartat. Om knölen växer eller om fågeln är besvärad av den, måste man söka veterinärhjälp för att se om den går att operera bort. Om det inte är möjligt att operera och fågeln är störd av knölen, måste man tyvärr låta fågeln somna in.

Jag tycker i vilket fall att det kan vara värt den långa resan till en fågelkunnig veterinär. Ska man ta bort en knöl är det alltid lättare och mindre riskfritt om den är hyfsat liten.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Fågel

 • Klump nära kloaken på min papegoja..vad kan det vara?

  Min ca 27 år gamla regnbågslori har en liten klump nära kloaken och verkar till viss del besvärad samt verkar ha plockat några få fjädrar i direkt närhet. Verkar lite mer hängig men äter någorlunda som vanligt. Vad brukar det vara? En tumör? El avföring som klumpat ihop sig? Kan papegojor får hemorojder? Om det nu skulle vara en yttre tumör s undrar jag om detta tas bort via operation inkl narkos? Och vad kostar…

  Regnbågslori

  Av: Regnbågslori

 • Undulat - svullnad.

  Hej! En av våra undulater fick en sorts svullnad på ena foten/klon. Det var området av "kött"/hud runt klon som blev svullet. Det blev lite större än vanligt, och fick även färgen av en vit/gul/orange. Sedan gick det över, ganska mycket av det, även om lite av det är kvar. Nu så har samma undulat fått en sorts svullnad vid högra sidan av näbben, precis vid kanten av näbben/öppningen. Först såg det ut som en…

  Naima.i

  Av: Naima.i

 • Tumör hos undulat?

  Imorse hittade jag min undulathane, ca 2 år, död på burgolvet. Sedan runt slutet av april hade han haft problem med flygningen och balansen. Han kunde inte flyga någon längre sträcka innan han rasade ner i golvet. Jag fick rådet att det förmodligen berodde på ruggning och att det skulle gå över så snart alla fjädrar och dun var på plats igen. Däremot märkte jag att han när han landade på en sittpinne kunde han…

  AML

  Av: AML

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons