Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tumör hos undulat?

Imorse hittade jag min undulathane, ca 2 år, död på burgolvet.  Sedan runt slutet av april hade han haft problem med flygningen och balansen. Han kunde inte flyga någon längre sträcka innan han rasade ner i golvet.  Jag fick rådet att det förmodligen berodde på ruggning och att det skulle gå över så snart alla fjädrar och dun var på plats igen.

Däremot märkte jag att han när han landade på en sittpinne kunde han ofta tappa greppet och ramla. De sista två veckorna tog han sig fram genom att hoppa och klättra. I förrigår upptäckte jag att han kliade sig frenetiskt i vänstra mungipan och gned sig mot sittpinnarna. Igår kväll satt han uppburrad, framåtlutad och med hängiga vingar, som om de vore nedtyngda. Dessutom hittade jag något levrat sekret längs mungipan, kan ha varit blod. Jag bestämde mig för att ta honom till veterinären följande dag, alltså idag, men då var det för sent.

Under dagen har jag konsulterat olika forum och fått fram att symptomen kan ha berott på en tumör som kan funnits sedan han var liten p.g.a. inavel.  Under sin korta livstid var han dock mycket aktiv, lekfull och social och verkade kärnfrisk. Han lekte mycket även när han inte kunde flyga, fram tills de sista dagarna, så jag trodde verkligen att det inte var något allvarligt fel med honom.

Jag köpte honom i zoobutik i januari 2014, då han var ca 4 månader, och det är tyvärr inte första gången jag köpt en undulat med genetiska defekter, uppkomna genom oseriös avel, men förhoppningsvis den sista. Jag köper inga fler fåglar i butik.

Jag skulle gärna vilja höra en veterinärs synpunkter på detta, jag förebrår mig enormt att jag inte anlitade professionell hjälp tidigare, fast det kanske inte hade hjälpt?

Mvh Magdalena

Veterinären svarar

Hej Magdalena!

Vad tråkigt med din undulat! Det är alltid jobbigt när ett djur går bort i förtid.

Om det var en tumör eller inte, är omöjligt att svara på utan att låta utföra en obduktion. Nu kanske det är för sent men kom ihåg det om du skulle ha otur igen.

Tumörsjukdom är väldigt vanligt på undulater men de brukar komma lite senare i livet. Självfallet finns det undantag men utifrån de symptom du beskriver kan det ha varit vilken sjukdom som helst.

Mitt råd hade varit att söka hjälp redan i april när balansproblemen började. Det är självfallet inte säkert att man kunnat hjälpa din fågel då men förutsättningarna hade varit väldigt mycket bättre. Fåglar är ju genetiskt programmerade att dölja skada och sjukdom. Det innebär att det ofta är för sent, oavsett sjukdomsorsak, att rädda dem när de är så dåliga att de har svårt att hålla sig kvar på sittpinnen.

Jag tycker inte du ska klandra dig för vad som hände men jag tycker att du i framtiden ska vara snabb att söka veterinärhjälp så fort minsta lilla sak är konstigt med din fågel.

Kolla också upp var du har närmaste fågelkunnige veterinär så att du får den bästa hjälpen.

Veterinären svarar om Fågel

 • Klump nära kloaken på min papegoja..vad kan det vara?

  Min ca 27 år gamla regnbågslori har en liten klump nära kloaken och verkar till viss del besvärad samt verkar ha plockat några få fjädrar i direkt närhet. Verkar lite mer hängig men äter någorlunda som vanligt. Vad brukar det vara? En tumör? El avföring som klumpat ihop sig? Kan papegojor får hemorojder? Om det nu skulle vara en yttre tumör s undrar jag om detta tas bort via operation inkl narkos? Och vad kostar…

  Regnbågslori

  Av: Regnbågslori

 • Undulat - svullnad.

  Hej! En av våra undulater fick en sorts svullnad på ena foten/klon. Det var området av "kött"/hud runt klon som blev svullet. Det blev lite större än vanligt, och fick även färgen av en vit/gul/orange. Sedan gick det över, ganska mycket av det, även om lite av det är kvar. Nu så har samma undulat fått en sorts svullnad vid högra sidan av näbben, precis vid kanten av näbben/öppningen. Först såg det ut som en…

  Naima.i

  Av: Naima.i

 • Tumör hos undulat?

  Imorse hittade jag min undulathane, ca 2 år, död på burgolvet. Sedan runt slutet av april hade han haft problem med flygningen och balansen. Han kunde inte flyga någon längre sträcka innan han rasade ner i golvet. Jag fick rådet att det förmodligen berodde på ruggning och att det skulle gå över så snart alla fjädrar och dun var på plats igen. Däremot märkte jag att han när han landade på en sittpinne kunde han…

  AML

  Av: AML

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons