Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Splayd legs

Hej!
Vi har en papegoja (vitbuk) på prov som har splayd legs.
Funderar på om vi vågar ta hand om henne med tanke på framtida omkostnader. Är det svårt att få henne försäkrad? Är det troligt att hon kommer behöver mer omfattande veterinärvård?
Hon är pigg och väldigt fin i temperamentet. Att vi vill ta hand om henne beror mycket på att hon och vår andra papegoja av samma art trivs väldigt bra ihop. Båda är 5-6 månader gamla.

/Mia

Veterinären svarar

Hej Mia!

Prognosen för framtiden beror på om det är endast ett ben som är drabbat eller båda. Om det bara är ett ben som pekar fel brukar fågeln fungera bra i fångenskap. Det är ju inte onaturligt för en fågeln att sitta på ett ben. Om båda benen står rakt ut och fågeln inte ens kan sitta på en pinne, är jag tveksam till att den ska få leva över huvud taget. Liksom människor, har unga djur dock en otrolig förmåga att anpassa sig till handikapp. Jag missade själv papegojunge i min egen uppfödning som hade splay legs på ett ben när den hoppade ur holken. Det var då för sent att åtgärda saken på ett enkelt sätt. Fågeln flyttade till en ägare som tyckte att allt fungerade hur bra som helst.

Det finns idag metoder för en del fall att kirurgiskt rätta till felet men varje fall måste bedömas individuellt. Alla går inte att operera.

Jag vågar inte säga hur försäkringsbolaget ställer sig till felet men jag tycker ni ska kontakta dem och fråga, innan ni bestämmer er för att behålla fågeln. Sannolikt får ni en reservation för de skador som kan uppstå på benet men ni borde kunna få ersättning för sjukdomar och annat som inte är kopplat till benet. Vill försäkringsbolaget sätta reservation, ska ni be dem att vara mycket specifika av vad försäkringen täcker och vad den inte täcker.

Lycka till!

Veterinären svarar om Fågel

 • Blåsa

  Hej! Min nymfparakit på 20 år, har fått en blåsa på sin ena tå precis vid leden. Den är ganska hård ser ut att vara både blod och något annat gulaktigt, vad kan det vara? Vad ska man göra med den?

  felicia_nordstedt

  Av: felicia_nordstedt

 • Fråga från icakuriren.se: Kan man ge grönläppad mussla till en fågel?

  Hej! Jag har en nymfparakit på 20 år och han verkar ha blivit väldigt stel i sina leder i fötterna och jag har läst att man kan ge Grönläppad mussla för att det ska bli bättre och även hjälpa balansen på djur. är det okej att ge detta till fåglar? om man inte kan ge det kan vad kan man ge isåfall?

  Carl Dohrmann

  Av: Carl Dohrmann

 • rosenhuvad dvärgpapegoja haltar

  Min fågel började halta från ingenstans. när han "sitter" verkar han inte vilja lägga stöd på det benet. Han haltar när han går också. Jag vore evigt tacksam om ni kunde svara så snabbt som möjligt, jag blev så himla orolig nu. Han verkar äta normalt, och hans avföring ser likadant ut.

  Rodrigo92

  Av: Rodrigo92

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons