Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

skärsår nymfparakit

Hej! vi har precis skaffat en ny kompis till familjen. En nymfparakit ca 4mån gammal. Han har precis börjat bekantat sig med omgivningen i köket. För ca 30 min sedan flög han ut och landade olyckligt brevid en vass kniv som låg på diskbänken. Vi såg inte detta först. Han flacksade runt så i köket. Inte förren maken skulle sätta honom i buren upptäckte vi att han blödde. Det droppade på pinnen där han satt. Det slutade upp att blöda nästa på en gång. När vi försökt titta genom gallret ser det ut som skadan kommer från vingen undertill. Teo som han heter verkar inte ha ont, han har putsat sig och drukigt vatten, tror att han bara behöver lugn och ro. Vill hellst inte utsätta honom för mer stress att ta honom till vetrinär.Så vad gör vi nu? Tacksam för snabbt svar. Mvh Annika

Veterinären svarar

Hej Annika!
Om fågeln slutat blöda och verkar pigg skulle jag bara låta den vara. Om blodet kommer från vingen måste man dock vara uppmärksam på om det är en blodpenna som skadats. I så fall måste man söka veterinärhjälp för att få blodpennan helt utdragen. Först då slutar det blöda. Du kan läsa mer om den typen av skada i artikeln som jag länkat till.

Veterinären svarar om Fågel

 • Skada på käke

  Hej, Min Grå Jako som bor hos mina föräldrar blev biten av en hund för ett par år sedan. Detta lede till en skada på käken, hans underkäke är sned och det blir bara värre och värre. Det leder till ytterligare problem som att han inte kan skava ner näbben själv och nu kan han inte stänga näbben ordentligt. Jag vet inte varför det inte blev åtgärdat på en gång när han kom in med…

  Zpektra

  Av: Zpektra

 • fåglarna

  hej ! mina dvärgpapegojor mår bra nu. de börjar bli bättre, men en av de bara tar up sin ben många gånger när fågeln bet, den står ofta bara på ett ben vad kan orsaken vara tror ni ?

  hulle_94

  Av: hulle_94

 • blödning

  min fågel började blöda litegrann på huvudet när den andra fågeln bet finns det nånting jag kan göra t.ex stoppa blodet och min andra fågeln blöde lite på benen....

  hulle_94

  Av: hulle_94

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons